Početna AUTOMOBILI Budućnost automobila

Budućnost automobila

Qualcomm tvrdi da će u sledećoj deceniji automobili videti najviše inovacija, a ne telefoni

Panasonic TV

Ako je verovati direktoru Qualcomm kompanije, Steve Mollenkopf, najuzbudljiviji napreci tehnologije u sledećoj deceniji će se dogoditi u automobilskoj industriji. Automobil prolazi kroz velik talas inovacija. Mnoga od tih inovacija su iz Qualcomm oblasti poslovanja.

Izjava naglašava promenu fokusa najvećeg proizvođača čipova na svetu. Qualcomm tehnologija povezuje uređaje – uključujući neke modele najnovijeg iPhone mobilnog telefona – sa mobilnim mrežama i služi kao „mozak“ za telefone kao što je Samsung S8. Međutim, tržište mobilnih telefona usporava, a Qualcomm teži da se proširi u brzo rastuća tržišta.

ATV & NAUTICA 2020

Ne samo brže, već i pametnije
S obzirom da automobili imaju sve više funkcija, postoji potreba za naprednijim procesorima koji će upravljati vozilima ispod haube kao i ostalim kontrolama i funkcijama zabave. Kompanija za istraživanje tržišta, IDC, procenjuje da se proizvođači poluprovodnika ostvariti $50.1 biliona na automobilskom tržištu u 2021 godini, što je 52% više nego u 2016 godini.

Proboj Qualcomm kompanije na tržište automobila se fokusira na tri glavne oblasti: povezivanje, računarska moć i elektrifikacija. Oni proizvode procesore koji povezuju vozila sa ostalim vozilima i sa svetom oko njega; poboljšavaju iskustvo vožnje za vozača i suvozača; omogućavaju nove tehnologije kao što su električni automobili i autonomna vozila.
Mnoge tehnologije koje se nalaze u telefonima će postati dostupne u automobila. To uključuje 5G, sledeći veliki korak mobilnog povezivanja. Očekuje se da će 5G biti 100 puta brži od trenutnih bežičnih tehnologija i 10 puta brži od brzina koje nudi Google FIber, koristeći fizičku povezanost sa domom. A oblasti automobilizma – automobili će jednostavno komunicirati međusobno ili se povezivati sa mrežom radi kritičnih funkcija vozila.

Automobilima su potrebne specijalne funkcije jer se oslanjaju na mrežu radi izvršenja kritičnih zadataka, bezbednosti i transportne efikasnosti. 5G mreža, koja se očekuje na tržištu mobilnih telefona 2019 godine, će se uskoro pojaviti i na tržištu automobila. Raste brzina kojom tržište automobila prihvata novu tehnologiju.

Leave a Reply