Početna Broj 186 Digitalno kulinarstvo

Digitalno kulinarstvo

Da li dolazi vreme kada će i kuhinje postati pametne

Panasonic TV

Nedavno je jedan prijatelj izazvao požar u kuhinji tako što je, umesto da pripazi na jelo koje se spremalo na šporetu, svratio do radne sobe „samo da pogleda nešto na računaru“ (zvuči poznato, zar ne?). Za dlaku je izbegao veću nesreću, ali pričinjena šteta nije mala, pri čemu su u opasnost dovedena i deca koja su se zatekla u stanu. Do ove nezgode ne bi došlo da je njegova kuhinja bila „pametna“ na način na koji su to moderni telefoni i drugi elektronski uređaji.

Inteligentni šporet

ATV & NAUTICA 2020

Šporet je, na primer, mogao biti opremljen kamerom, bežičnom internet konekcijom i naprednim softverom pomoću kojeg bi samostalno procenio da je jelo spremljeno i isključio se, uz slanje potrebnih informacija na mobilni telefon mog prijatelja. Ako se sećate, jedan od prvih primera budućeg razvoja povezanih uređaja bio je pametni frižider sposoban da prepozna namirnice, preporuči recepte sastavljene od onoga što sadrži, detektuje istek roka trajanja proizvoda, pa čak i da sa interneta naruči nove količine. Premda većina komponenti za ostvarenje pomenute ideje postoji a vodeći proizvođači uveliko rade na različitim inovacijama, čini se da smo još uvek relativno daleko od toga da ovakva rešenja postanu naša svakodnevica. Već sada postoje modeli šporeta i frižidera sa ugrađenim kamerama i vezom ka mreži, ali nedostaju softverska rešenja koja bi hardverske komponente učinila zaista korisnim i vrednim ulaganja i masovne upotrebe. To podrazumeva ne samo sposobnost prepoznavanja prehrambenih proizvoda i očitavanje podataka sa ambalaže, nego i detekciju različitih faza termičke obrade, sisteme za merenje određenih karakteristika i hemijskih sastava, što nije uvek jednostavno. Nije preterano teško daljinski upravljati podešavanjima na zamrzivaču ili uključiti aparat za pranje sudova, ali je krajnji cilj automatizacija procesa čuvanja i pripreme hrane. Doduše, mnogi će reći da se tada gubi čar kulinarske veštine i uživanja u spremanju jela, ali smatramo da će i u pametnoj kuhinji biti mesta za kreativnost.

Deo pametnog doma

Činjenica je da u pametnoj kući važnu ulogu treba da igra i pametna kuhinja. Uostalom, čitava ideja se i zasniva na povezanim senzorima, kućnim aparatima i pratećim softverskim rešenjima. Problem kod većih kuhinjskih uređaja je što se njihov životni vek meri godinama i ljudi ih ne menjaju toliko često. Zbog toga su razvoj novih modela i njihovo usavršavanje nešto sporiji nego što je to slučaj sa telefonima i manjim aparatima. Otuda je za očekivati da će put ka zaista pametnoj kuhinji najpre trasirati različiti mikseri, termometri, vage, ketleri, šerpe, aparati za kafu i slično. Tek kada ovi aparati postanu uobičajena pojava, bićemo spremni za ostatak „povezane“ kuhinje. Bitan aspekt je i menjanje navika ljudi, odnosno edukacija korisnika koji tek treba da prihvate sve pogodnosti novih tehnologija. Za sada se domaćice najčešće zadovoljavaju upotrebom tableta pri prikupljanju ideja, recepata i kulinarskih saveta. Rekli bismo da je i to dobar početak.

Leave a Reply