Početna Trends Elitni motociklista – Yamaha Moto(ro)bot

Elitni motociklista – Yamaha Moto(ro)bot

ATV & NAUTICA 2020

Yamaha želi da uđe u svet vozila bez vozača na način na koji priliči takvoj jednoj kompaniji: tako što će napraviti robota koji će moći da vozi motocikl bolje nego čovek, i to ne bilo koji čovek.
Yamaha Motobot ima za cilj da bude bolji od elitnog motocikliste — devetostrukog MotoGP šampiona Valentina Rosija, kojeg mnogi smatraju nad-čovekom zbog načina na koji vozi svoj trkaći motocikl Yamaha YZR-M1.

Ili barem tako tvrdi robot u video-poruci namenjenoj Rosiju: „ Ja sam Motobot,” kaže glas koji podseća na dečiji. „Napravljen sam da te prestignem.”

ATV & NAUTICA 2020

Yamaha, japanska kompanija koja je najpoznatija po svojim motociklima i muzičkim instrumentima opisuje Motobota kao „autonomni humanoidni robot koji vozi motocikl“. Ova plava mašina ljudskog oblika ima glavu i dodatke koji podsećaju na ruke i noge. Postavljen je na Yamahin vrhunski model YZF-R1, i jako podseća na profesionalnog MotoGP vozača nagnutog nad volan dok ubrzava stazom.

Yamaha ima tridesetogodišnje iskustvo u proizvodnji robota za industrijske namene, ali ti roboti su do sada obavljali uglavnom prilično proste operacije. Međutim, Motobot je dosta komplikovaniji, jer mora da obavlja mnogobrojne fine korekcije kako bi upravljao motociklom, a to je nešto što mnogo lakše polazi za rukom ljudima nego motorima.

Ovaj projekat nije svrha sam sebi, jer Yamaha planira da stečena znanja upotrebi da unapredi svoje postojeće proizvode kao što su motocikli, snegomobili, industrijski roboti itd.

Leave a Reply