Početna AUTOMOBILI Kako automobili razgovaraju? – V2V komunikacija

Kako automobili razgovaraju? – V2V komunikacija

Amerika predlaže da buduća vozila međusobno komuniciraju, kako bi se izbegle saobraćajne nesreće

blank
ATV & NAUTICA 2020

Američka agencija za transport je podnela zahtev da svi novi automobili i kamioni mogu da komuniciraju međusobno, kako bi se potencijano izbeglo desetine hiljada saobraćajnih nesreća, koje se na putevima dese svake godine.

Regulatorna tela predlažu da se proizvođačima automobila da najmanje četiri godine kako bi se usaglasili oko jezika komunikacije i uveli jedinstveni standard po kojem bi se razmenjivale poruke. Administracija novoizabranog predsednika Donalda Trampa će uskoro odlučiti da li će realizovati predlog. Pretpostavlja se da će međusobna komunikacija vozila smanjiti broj nesreća, gde alkohol nije glavni faktor, za do 80 odsto, naročito na raskrsnicama ili tokom menjanja trake.

ATV & NAUTICA ATV

„Razgovor“ između automobila i kamiona bi se vršio talasima kratkog dometa, do 300 metara. U podacima bi bili lokacija, pravac kretanja i brzina. Svake desetinke bi se iznova proračunavali novi podaci i slali okolnim vozilima. Svi zajedno bi računali rizik od udara i po potrebi vozaču slali upozorenje kako bi se izbegao sudar.

Večita briga oko privatnosti je i ovde uzeta u obzir i zbog toga će se razmenjivati isključivo informacije o bezbednosti, uz dodatne mere predostrožnosti kako hakeri ne bi presreli podatke. Opisanu tehnologiju vozači neće moći da isključe, već samo upozorenja koja stižu do njih. Pravilo će se odnositi samo na buduća vozila, ne i na vozila koja su već u saobraćaju.

Veliki proizvođači automobila, kao što su General Motors, Toyota, Volkswagen i drugi, javljaju da se sistem već testira. Spektar frekfencija predviđen za ovu komunikaciju je rezevisan samo za to i neće se koristiti u druge svrhe.

Paralelno sa ovim, Administracija za puteve pravi uputstvo za komunikaciju između vozila i infrastrukture, kako bi vozila „razgovarala“ sa putevima i na primer imala informaciju o svetlima na semaforu, te prema tome znala da li da koče ili da ubrzaju, kako bi se što ređe zaustavljala.

Leave a Reply