Početna Broj 194 Kako da Vas vide na Internetu – Budite drugačiji!

Kako da Vas vide na Internetu – Budite drugačiji!

Imati unikatan sadržaj na internetu je jako težak, ali dostižan cilj svakog sajta

Panasonic TV

Ranije smo pisali na temu kako obezbediti dobru preglednost na sajtu, kako posetiocima pružiti sve potrebne informacije na samo nekoliko klika, a sada razmišljamo kako da se taj isti sajt bolje kotira na pretraživačima. Kako da vas lakše nađu u moru podataka na internetu, i kako se predstaviti na društvenim mrežama?

1. SEO & SMO?
Prvi podatak o nekom sajtu koji pretraživač vidi je internet domen. Zato je za SEO izbor domena veoma bitan jer se u rezultatima lokalnih pretraga bolje kotiraju nacionalni domeni. Npr. pri Gugl pretragama iz Srbije, sajtovi na .RS i .СРБ domenima su bolje rangirani od sličnih sajtova na ostalim domenima. A Gugl kaže da lokalne pretrage čine 97% svih pretraga.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Pretraživačima su posebno bitni naslov (title tag) i opis strane (meta description), a oba se i pojavljuju u rezultatima pretrage. Sadržaj sajta treba da bude zanimljiv za posetioce i prilagođen za pretraživače. To se postiže pisanjem teksta koji sadrži željene ključne reči, pravilnim formatiranjem naslova i podnaslova u tekstu, ali i optimizacijom ilustracija i priloga, počev od smislenog naziva fajla, opisa slike (alt text), kao i teksta ispod nje (caption). Brzina učitavanja sajta je bitna za SEO, pa treba pravilno obraditi slike (dimenzije, kompresija, vrsta fajla).

SMO omogućava bolje povezivanje sajta sa društvenim medijima i lakše deljenje sadržaja na njima, korišćenjem odgovarajućih meta tagova koji definišu naslov, URL, ilustraciju i opis sadržaja koji se deli. Pored „dugmića“ za deljenje sadržaja, ne treba zaboraviti i „dugmiće“ za odlazak sa sajta na profil ili stranicu na društvenom mediju.

2. Da li se fokusirati na društvene mreže ili na svoj sajt?
Sajt treba da predstavlja izvor sadržaja koji se deli putem društvenih mreža da bi se posetioci doveli – na sajt. Društvene mreže su nezamenljive za onlajn komunikaciju sa ciljnim javnostima, ali je sajt centralno mesto poslovnog prisustva na netu svake ozbiljne kompanije. Jer sajt je vlasništvo kompanije, a društvene mreže nisu.

3. Koje društvene mreže da potenciraju u odnosu na delatnost firme?
Ne treba svaka firma da otvori profile na svim društvenim mrežama, već pre odabira treba da da odgovore na sledeća pitanja:
a) Koje su osnovne odlike vaše ciljne publike? (godine, pol, zemlja, profesija, interesovanja, potrošačke navike…)
b) Koje društvene mreže koristi vaša ciljna publika? (stariji su češće na Fejsbuku, Tviteru i LinkedIn-u, a mladi više koriste Instagram i Snapchat)
c) Kakav sadržaj imate ili planirate da kreirate? (tekstovi, ilustracije, blog postovi, vodiči, proizvodni katalozi, video ili audio sadržaj)
d) Šta želite da postignete komunikacijom na društvenim mrežama? (prodaja, pružanje usluga, generisanje lidova, promocija brenda, korisnička podrška, edukacija…)

Izbor društvenih mreža nije jednostavan zato što su za smisleno prisustvo na njima, osim poznavanja ciljne grupe, potrebni i resursi i relevantan sadržaj i definisani ciljevi.

4. Koje informacije daje Gugl analitika i kako pomaže u vođenju sajta?
Informacije koje Gugl analitika daje najjednostavnije je gledati kroz takozvani ABC model. A je za asquisition (akviziciju), odnosno grupu podataka o vašem sajtu koji se odnosi na to kako posetioci dolaze do njega: organski, direktnim putem, oglašavanjem na društvenim mrežama ili nekim drugim kanalima. B je za behavior (ponašanje) i ovde je moguće videti kako se posetioci ponašaju na sajtu kada na njega dođu: na kojim se stranicama najduže zadržavaju i kako se kreću po sajtu. C je za conversion (konverziju) i on čini najvredniji set podataka, koji mora posebno da se podešava, a koji govori da li su posetioci uradili ono što ste od njih želeli, i što ste prethodno definisali kao cilj. Na primer: da li su kupili proizvod, preuzeli dokument, pogledali video, prijavili se na newsletter i sl.

Leave a Reply