Početna Broj 202 Moda za 2018 godinu – Opsednutost mobilnim telefonom

Moda za 2018 godinu – Opsednutost mobilnim telefonom

S obzirom da većina ljudi koristi mobilne telefone za plaćanje, modne kompanije će u 2018 godini početi da koriste prednosti koje takav način plaćanja donosi.

Designed by kues1 / Freepik
Panasonic TV

Potrošači već neko vreme intenzivno koriste mobilne telefone: prenos podataka preko mobilne mreže je nadmašio prenos podataka preko desktop računara i više od polovine Milenijalaca potroši dnevno preko tri sata na njihovim uređajima. Potrošači koriste mobilne telefone radi istraživanja, pokrivajući sve, počev od istraživanja do poređenja cena, trošeći u proseku šest sati nedeljno na modna istraživanja preko mobilnog telefona.

Međutim, sa porastom plaćanja mobilnim telefonom – bez obzira da li se radi od aplikacijama, internet pregledačima, mobilnim novčanicima – potrošači polako počinju otkrivati jednostavnost plaćanja mobilnim telefonom, tako da modne kompanije planiraju da iskoriste pogodnosti koje takav vid plaćanja donosi. Na primer, Tommy Hilfiger i Farfetch su zamislili „prodavnicu budućnosti“ koja omogućava imerziju korisnika putem mobilnog telefona, koristeći prednosti digitalnih garderoba, plaćanja putem aplikacije i linkova ka društvenim mrežama. Uskoro ćemo videti još modnih kompanija koje prate isti primer.

ATV & NAUTICA 2020

Radi uvida u ono što na budućnost donosi pogledajte Aziju, koja postavlja tempo kada je u pitanju korišćenje mobilnog telefona i mobilne transakcije. U Japanu i Južnoj Koreji više od 50 procenata elektronskog plaćanja se obavlja putem pametnog telefona ili tableta. U Kini se više od 80 posto internet kupovine obavi putem servisa Alipay i WeChat jer omogućava korisnicima da kupuju robu širom sveta.

Do sada ovaj tempo u Evropi i USA nije uhvatio maha – samo 15 posto vlasnika pametnih telefona koristi tehnologije za mobilno plaćanje prilikom kupovine. Međutim, očekuje se da će se ovaj procenat povećati, jer će aplikacije kao što je Apple Pay postati prihvaćenije od strane modnih prodavnica. Projektovano je da će mobilne transakcije dostići godišnji iznos od $930 milijardi do kraja 2018 godine. U Zapadnoj Evropi očekuje se rast od 23 posto svake godine, u naredne tri godine, dostižući $148 milijardi do 2021 godine.

Designed by Freepik

Ova prilika je dovela do pojave mnogih rešenja za mobilno plaćanje. Već postoji približno 700 Fintech rešenja, i taj broj i dalje raste. Koliko će se tržište podeliti i ko će izaći kao pobednik zavisi od inovacija i isporučenog rešenja. Jedan, potencijalno ometajući, faktor je kripto valuta Bitcoin koja postaje sve prisutnija u Japanu i Estoniji. Drugi faktor su zapravo rešenja za integraciju mobilnog plaćanja u „offline“ iskustvo kupovine. RFID tehnologija bi mogla pomoći u razvoju nove faze mobilnih transakcija, sa RFID skenerima koji omogućavaju samostalnu ili automatsku kupovinu. Mobilne transakcije u kombinaciji sa ostalim tehnologijama imaju potencijal da pojednostave proces kupovine: uzmite na primer Amazon-ovu Go kupovinu, koja je pojednostavljena putem računarske vizije i kombinacije senzora.

S obzirom da potrošači uglavnom razgledaju stvari preko interneta pre stvarne kupovine, ove platforme imaju funkcije koje olakšavaju korisnicima kupovinu i plaćanje. Pinterest već duže vreme ima mogućnost plaćanja bez napuštanje njihove internet stranice; Instagram se uortačio sa BigCommerce i Shopifz kako bi napravili funkciju za e-kupovinu. U međuvremenu, Kineski gigant WeChat, ima WeChat Pay, i 600 miliona aktivnih korisnika.

Sa toliko puno dostupnih rešenja, modne kompanije će se verovatno usredsrediti na potrošače koji koriste mobilni uređaj kao njihov primarni novčanik. Videćemo sve više prodavaca koji prihvataju mobilne transakcije kako bi unapredili iskustvo kupovine preko interneta, ali i van njega. Oni će koristiti mobilne transakcije kako bi isporučili rešenja koja se kreću od jednostavne kupovine preko interneta, pa sve do samouslužnog plaćanja i korišćenja mobilnih novčanika u prodavnicama. Mobilne transakcije će se koristiti radi bolje integracije sa društvenim mrežama. Kako bi to postigle, modne kompanije će morati da naprave strateške izbore u vezi rešenja koja žele da podrže, ali takođe i način i mesto gde će ih koristiti. Odluke koje će morati doneti postaju sve kompleksije zahvaljujući višestrukim standardima, servisima plaćanja, tehnologijama i dostupnim rešenjima i te odluke će imati velik uticaj na implementaciju izazova i iskustvo korisnika. Bez obzira na rešenje za koje se opredele, bezbednost i privatnost će uvek biti bitan aspekt za korisnike i mora se ispoštovati.

Leave a Reply