Početna AUTOMOBILI Moda za četvorotočkaše

Moda za četvorotočkaše

Ovaj „krojač“ za automobile koristi 30 km niti svake godine za šavove na sedištima, volanu i ručicama menjača.

Dok se širom sveta šavovi dodaju modnim kolekcijama koje će biti prikazane na modnim pistama u New Yorku, Londonu, Milanu ili Parizu, u SEAT dizajnerskom centru se ovi elementi koriste za ukrašavanje vozila. Glavni krojač, Nick Allen, odlučuje o tipu šavova, tkanini i bojama za sedišta novih modela. Posetili smo ga u studiju, gde nam je objasnio detalje njegove dnevne aktivnosti:

– Pozadina automobilskog krojača: Nick Allen ima 35 godina iskustva u ovoj oblasti. „Dizajniram unutrašnjost automobila od kako sam imao 16 godina“, izjavio je. On dizajnira šablone u studiju, težeći ka najbolje presvučenim sedištima, isto kao i svaki modni dizajner.

– „Moje ruke su moje oči“: Nick uvek pregleda presvlake prevlačenjem ruku preko njih i opipavanjem teksture i finiša svakog materijala. „Moje ruke su kao moje oči. Dodirivanjem svakog dela mogu da osetim njegov kvalitet i da ocenim kako će se ponašati prilikom šivenja“. Različita tekstura primorava Nick-a da prilagodi pritisak na nožnu pedalu šivaće mašine, regulišući brzinu u skladu sa debljinom materijala. Koji mu je omiljeni materijal za rad? „Volim da radim sa kožom, zato što je prirodna“, priznao je.
– 30 kilometara kanapa svake godine: 30.000 metara je dužina niti koje Nick iskoristi svake godina za potrebe šivenja. Ovaj vešti krojač ručno šije sve šavove na volanu uz pomoć zakrivljene igle. On koristi Nemački šav, koji ostavlja dosta vidljivog kanapa. On bira debljinu i boju, između 250 rolni sa 100 različitih boja.

– Trideset stilova za sedište: „Style“, „Chic“, „FR“…. automobilski krojač iz SEAT-a je stvorio do trideset različitih varijacija za svako sedište novog modela Ibiza, vršeći testove na presvlakama i materijala dve godine pre početka proizvodnje modela. Tokom faze testiranja, on je takođe zadužen za oblikovanje penastih jastučića sedišta, kako bi sedišta bila što udobnija.

– Boje za svačiji ukus: „Boje prave veliku razliku. Svaki automobil ima svoju ličnost i paletu boja“. Nick Allen tvrdi da mnogi kupci podsvesno povezuju boje sa tipom vozila i njegovim karakteristikama. „Na primer, mnogi ljudi povezuju zelenu i svetlo sivu boju sa krosoverima, tamno sivu sa klasičnim porodičnim automobilima, a crnu i crvenu sa brzinom“ izjavio je.

– Profesionalac u Industry 4.0 standardu: Na njegovom radnom stolu, računari i moderne tehnologije ustupaju prvenstvo prolaza makazama, rolnama kanapa i šivaćim mašinama. „Ovo je tradicionalan zanat i zato se nije mnogo promenio“. Međutim, Nick obuhvata nove trendove, kao što je prilagođavanje automobila sa nekoliko završnih obrada i boja.
– Njegov recept: Iako SEAT krojač nikad ne otkriva svoje tajne, nekoliko stvari koje je podelio sa nama su najbolji sastojci za bavljenje njegovom profesijom. „Biti posvećen detaljima, dobre ruke i iznad svega, mnogo strpljenja. Ostatak dolazi sa iskustvom“. Njegov moto je „Nemojte žuriti!“.

Više i standardu Industry 4.0

Leave a Reply