Početna Broj 193 Moley kuhinja – Kada roboti kuvaju…

Moley kuhinja – Kada roboti kuvaju…

U ne tako dalekoj budućnosti, roboti će uvijati sarme

Momacki auto – Infiniti HEADER

Kako da imate izvrsno spremljene obroke kod kuće kada god poželite? Moley robotizovana kuhinja je jedno od rešenja. Sistem se sastoji od kuhinjskih elemenata, bele tehnike, malih kućnih aparata, robotskog dela, sistema za snimanje pokreta i kompletnog seta kuhinjskog escajga. Najkomplikovaniji robotski deo čine dve veštačke ruke, vrlo složene artikulisane ruke, koje zamenjuju ruke „šefa kuhinje“. Sa sposobnošću realnih pokreta, jer imaju zglobove kao ljudske ruke, one su u stanju da izvedu sve što može i čovek. Ovde stižemo i do srži koncepta – Moley ne kuva kao robot, već kao čovek.

Tim Anderson, poznati čef kuhinje, ima važnu ulogu u projektu. Snimljeni su svi pokreti kuvara, od toga kako muti jaja, sipa tečnost u činiju, kako proverava temperaturu na šporetu, kako seče mesto, … i sve te akcije su prevedene u digitalne pokrete, pomoću odgovarajućih algoritama. Na kraju, robot ne kuva kao Tim, već su svi pokreti identični i možemo reći da zapravo Tim kuva. Ova tehnika „skidanja pokreta“ će se primenjivati i dalje i knjiga recepata će vremenom biti samo veća. Na kraju, to što vi znate da kuvate, Moley će snimiti i naučiti. Vaše recepte možete deliti sa prijateljima ili sačuvati za vašu decu i unuke.

TOP 5 App za bolje pamcenje

moley-5044

Zamislite da sledećeg vikenda vaša baka sprema ručak. Ako je ima u memoriji, Moley robot vam može spremiti jelo kada god poželite. Ne samo vama, već i generacijama koje dolaze. Ne samo da ima preko 100 recepata, već na kraju kuvanja čisti kuhinju! Vi birate koliko porcija želite, vrstu kuhinje, dijetetska ograničenja, broj kalorija, željene sastojke, način kuvanja, i još štošta drugo, pritisnete „start“ i kuvanje počinje. Kada odaberete recept, morate staviti sve sastojke na mesto odakle gde će ih Moley uzimati. Uz opciju „odloženog starta“, ručak može biti gotov taman kada se vratite iz grada…

Ruke robote se kreću lagano, normalnom brzinom kao kod ljudi, da bi se lakše ostvarila veza sa njim i da ne izgleda kao deo industrijske tehnologije ili pretećih robota iz filma Terminator. Na kraju da pomenemo da ovu kuhinju mogu jednako koristiti i ljudi. Po vašoj želji, veštačke ruke se pomere i vama se stavlja na raspolaganje cela kuhinja, da vi sami spremate hranu.

moleysoup

U prodaji se očekuje tokom 2018. godine, biće modularna odnosno prilagodljiva svakoj veličini kuhinje, sa opcijama oko izbora radne ploče, sudopere, frižidera, mašine za sudove… Do 2021., tri godine nakon početka prodaje, prodavaće se za 35.000 dolara. Do sada su za Moley pokazali interesovanje veliki lanci restorana, hotela i firmi koje rade ketering za avio kompanije.

Leave a Reply