Početna Broj 201 NASA ponovo izmišlja točak za Mars

NASA ponovo izmišlja točak za Mars

Panasonic TV

NASA inženjeri dizajniraju novu generaciju rover točkova koji se mogu izboriti sa teškim terenom crvene planete. Novi, memorijski točak koristi inovativan dizajn i napredne materijale radi povećanje dugotrajnosti u teškim uslovima.

Novi NASA Mars rover, nazvan Curiosity, je dizajniran sa šest aluminijumskih točkova, svaki napravljen od jednog bloka metala. Inženjeri su se odlučili za taj dizajn kako bi bili sigurni da točak neće promeniti oblik tokom vremena. Međutim, aluminijum nije fleksibilan, a površina Marsa će uglavnom biti puna oštrih objekata. Kao rezultat, NASA je primetila rupe i ulubljena na točkovima samo posle godina na Marsu.

ATV & NAUTICA 2020

Curiosity je pravi „vojnik“ na Marsu, i prevalio je veću udaljenost od bilo kog drugog rovera i daleko je premašio sva očekivanja NASA. To je postignuto ne samo zahvaljujući dobrom inženjerskom radu već i velikoj opreznosti. Rukovodioci misijom su pazili da izbegavaju prepreke koje bi mogle dodatno oštetiti točkove – jedna greška može trajno oštetiti točkove.

Odgovor je novi materijal baziran stehimetrijskoj leguri titanijuma i nikla. Isto kao i redovni točkovi, u njima nema vazduha. To je samo petlja namotanog metala koji se uvija dok prelazi preko prepreka. To znači da ga oštro Marsovsko kamenje ne može probušiti. Atomska veza u nikl-titanijum leguri reaguje na pritisak tako da se točak uvek vraća u prvobitan oblik – bez deformacija.

NASA planira da koristi točkove memorijskog oblika na budućim Mars roverima, moguće na budućim roverima za 2020. godinu, koji će zameniti Curiostiy.

Leave a Reply