NASA planira da se vrati na Mesec 2024. godine, a do tada namerava da tamo već ima osposobljenu 4G mrežu koju će obezbediti Nokia.

Ovi ugovori su deo većeg plana u okviru kojeg svemirska agencija radi na razvoju novih tehnologija koje će omogućiti astronautima da žive i rade u lunarnoj bazi do 2028, objavila je NASA.

NASA-i su potrebni energetski sistemi koji mogu da opstanu dugo na površini Meseca, i potrebni su im kapaciteti za stanovanje na površini.

Ugovori ukupno vrede 370 miliona dolara, a najunosnije pogodbe sklopljene su sa velikim svemirskim kompanijama kao što su SpaceX.
Nokia je od te cifre dobila ukupno 14,1 milion dolara.

Pionirske inovacije kompanije Nokia će se koristiti za izgradnju i uspostavljanje prve bežične mreže na Mesecu, počevši sa #4G/LTE tehnologijom koja će evoluirati u #5G.

LTE mreža koja je ključna za ovu misiju, a koju je Nokia već razvila je posebno dizajnirana da izdrži ekstremne temperature, zračenje i bezvazdušne uslove u svemiru, kao i solidan vibracioni udar prilikom lansiranja i sletanja na površinu Meseca.

Ova potpuno integrisana mobilna mreža uklapa se u striktna ograničenja svemirskih letelica po pitanju veličine, težine i energije u najmanjem mogućem faktoru oblika.

Mobilna mreža na mesecu bi mogla da omogući komunikaciju između rovera, sletača i astronauta, objašnjava NASA.

Ovaj sistem bi takođe koristile i svemirske letelice.

Sa finansiranjem koje je obezbedila NASA, Nokia će istraživati kako zemaljska tehnologija može da se modifikuje i prilagodi lunarnom okruženju kako bi se obezbedila pouzdana brza komunikacija.

Prethodni tekstČista PETICA za HONDU Jazz
Sledeći tekstMini Cooper 1499 GT i Countryman Oxford Edition premijera sa stilom

Leave a Reply