Početna Trends Nova NASA igračka u obliku drona

Nova NASA igračka u obliku drona

TL-10 saveta za Instagram HEADER

NASA ima novu „igračku“ koja bi mogla da promeni način na koji letimo ili na koji dostavljamo manje pošiljke, a to je dron Greased Lightning GL-10 VTOL. NASA ga ne naziva dronom, već električnim avionom na daljinsko upravljanje. GL-10 je NASA-in odgovor na vojni avion V-22 Osprey sa vertikalnim uzletanjem i sletanjem (Vertical Take Off and Landing – VTOL), što znači da je on delom helikopter a delom avion, ali nije namenjen u vojne svrhe. On treba da bude letelica bez posade koja bi mogla da se koristi za „isporuku manjih paketa, vertikalno uzletanje i sletanje, dugotrajno osmatranje za potrebe poljoprivrede, pravljenja mapa i sl.“, a možda čak bude i povećan tako da postane vazdušno vozilo za 4 osobe, poput modela Krossblade Aerospace SkyCruiser.
NASA je objavila da je GL-10 po prvi put uspeo da se u vazduhu prebaci iz režima leta „helikopter“ u režim „avion“ i obrnuto. Uzgon potreban da ova letelica sa rasponom krila od 3 metra u vazduhu promeni režim leta dobija se od deset električnih motora – po četiri na svakom krilu i dva u repnom delu.

Do sada je napravljeno 12 prototipova, počevši od modela od stiropora koji teži 2.3 kg, pa sve do verzije od ugljeničnih vlakana težine 24.9 kilograma. NASA nastavlja da testira aerodinamičku efikasnost ove letelice, a ako želite da je vidite „u akciji“, pogledajte ovaj video snimak.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Leave a Reply