Početna Broj 197 Pet velikih najava iz Google

Pet velikih najava iz Google

Ako redovno pratite novosti iz IT sektora, svesni ste obećanja koje nudi veštačka inteligencija (AI) i mašine koje uče. Međutim, to često izgleda kao nedostižan cilj. Jednog dana ćemo ostvariti taj cilj ali trenutno smo daleko od toga.

Na Google godišnjoj razvojnoj konferenciji, kompanija je pokazala neke od najpraktičnijih primena veštačke inteligencije koje sam ikad video. Možda vas neće ostaviti bez daha ili srećom bez posla ali predstavlja postepenu promenu koja pokazuje kako Google koristi svoju ogromnu računarsku moć.

Nismo očekivali neka veća predstavljanja hardvera ove godine već je bilo vreme da Google predstavi ono što je najavio prošle godine u pogledu ličnih pomoćnika, AI i klaud (eng-cloud) računarstva.

Ovo su novine koje su nam zapale za oko:

1. Google Lens
Proći će dosta vremena pre nego što Google Lens aplikacija postane dostupna, ali je prezentacija bila centar pažnje.
Aplikacija koristi prepoznavanje objekata koji se pojavljuju u sočivu vaše kamere, u realnom vremenu. To znači da ako uperite mobilni telefon u cvet, on će vam tačno reći šta je to.

Takođe poseduje jednu funkciju koja će se svima svideti, ako uperite telefon prema nalepnici na ruteru za internet – ona koja sadrži dugačku šifru koju morate uneti – aplikacija će prepoznati da je to WiFi lozinka i automatski će vas povezati sa mrežom, bez potrebe za ručnim unosom.
Ostale korisne primene mogu uključivati snimanje restorana i trenutan prikaz ocena i menija ili čak skeniranje menija na drugom jeziku, njegov prevod i prikaz slika jela koje vas interesuju.

Google nije objavio datum kada će se Google Lens pojaviti na tržištu. Međutim, najavljeno je da će u početku biti deo aplikacije za fotografije – iako se meni čini da će najjednostavniji način za ponudu aplikacije biti njeno integrisanje u aplikaciju za kameru.

Leave a Reply