Prema Family Report izveštaju, kompanije Kaspersky, više od četvrtine (28%) roditelja koji imaju dete starosti između sedam i 12 godina smatraju da je štetni (nasilni ili seksualni) sadržaj najveći rizik sa kojim se njihova deca susreću na internetu. Štetan sadržaj prisutan je širom interneta, čak i u oglašavanju putem aplikacija, gde kreator takvog materijala može profitirati od aplikacija.

Rešenje Kaspersky Safe Kids for Windows nedavno je dobio nagradu 2019 AV-Comparatives Approved Parental Control Award i pomaže pri zaštiti dece od neprimerenog sadržaja.

Poznato je da nije sve što se nalazi na internetu primereno za mlađe korisnike, a količina štetnog onlajn sadržaja se ubrzano povećava.
Polovina ispitanika (58%) smatra da treba da kontroliše ili nadgleda pretragu i način na koji njihova deca koriste internet.

Ipak, takođe je činjenica da svako rešenje za roditeljski nadzor funkcioniše različito i da roditeljima nije nimalo lako da izaberu ono pravo za njih. U cilju pronalaženja najboljeg alata za zaštitu dece na internetu, organizacija AV-Comparatives svake godine sprovodi sertifikacione testove za različite vendore softvera za roditeljski nadzor.

Da bi bio sertifikovan, analizirani proizvod mora blokirati najmanje 98% pornografskih veb-sajtova, ne sme da ima više od par lažnih uzbuna kada je reč o veb-sajtovima koji su prilagođeni deci, i ne sme imati ozbiljne nerazrešene greške (ili dizajnerske nedostatke) otkrivene tokom pregleda.

Rešenje Kaspersky Safe Kids steklo je konkurentsku prednost, u odnosu na ostale vendore koji su učestvovali, zahvaljujući svojoj unapređenoj tehnologiji filtriranja sadržaja. Tehnologija kombinuje nekoliko pristupa koji omogućuju visok nivo prepoznatljivosti neprimerenog sadržaja: uključuje i heurističke pristupe i mašinsko učenje (ML).

Heuristički pristupi se koriste onda kada je neophodno analizirati HTML kod veb-sajta (tabele, naslove, paragrafe, itd.).
Dok je uz pomoć mašinskog učenja, tehnologija filtriranja obogaćena najpreciznijim heuristikama.

“Tokom poslednjih nekoliko godina, dodali smo nekoliko novih jezika, uključujući arapski, našoj komponenti za filtriranje. Takođe smo radili na prepoznavanju određenog sadržaja, koji je nekada teško prepoznatljiv unutar svake od kategorija predstavljenih u proizvodu. Trudimo se da svakodnevno budemo u toku sa novim trendovima koji se tiču neprimerenog sadržaja kako bismo unapredili naš proizvod. Tako pomažemo roditeljima da na pravi način edukuju svoju decu i omogućavamo da deca budu bezbedna tokom odrastanja. Sva ova poboljšanja usmerena su ka unapređenju bezbednosti dece dok surfuju internetom,” izjavio je Konstantin Ignatijev (Konstantin Ignatiev), šef odeljenja za analizu sadržaja i istraživanje u kompaniji Kaspersky.

Da bi saznali više o rezultatima testa AV-Comparatives Parental Control Review 2019, molimo posetite link.
Više informacija o rešenju Kaspersky Safe Kids i njegovim karakteristikama dostupno je ovde.

Prethodni tekstSBB POMOĆ učenicima osnovnih i srednjih škola
Sledeći tekstTOP 5: SPAS U OVOM TRENUTKU – Sistemi za vežbanje kod kuće   

Leave a Reply