Početna Testovi Rat klima u kancelariji! – Koja je prava temperatura???

Rat klima u kancelariji! – Koja je prava temperatura???

Jedan kolega se nekontrolisano znoji u najlaganijoj majici, dok drugi sprečava svaki pokušaj da se napravi i najminimalnija promaja – debata o pravoj temperaturi u kancelariji poznata je svima. U Srbiji je u proteklih deset godina formulisan zakon koji jasno određuje koliko bi trebalo da iznose minimalna i maksimalna temperaturu na radnom mestu, a LG Srbija je pokušao da sazna koja je to idealna temperatura za rad.

Mark Zakerberg, osnivač Facebook-a, misli da je 15°C najbolja temperatura za rad u kancelarijama. Nije poznato koliko se ovo primenjuje u kompaniji Facebook, ali rezultati istraživanja ukazuju na to da je viša temperatura bolja opcija.

Kolega koji se smrzava dosta košta
Prema istraživanju koje je sprovedeno na Kornel univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama, zabeleženo je 10 odsto grešaka u kucanju pri temperaturi od 25 stepeni. U okruženju od 20 stepeni, stopa grešaka porasla je na 25 odsto. Ovo pogoršanje efikasnosti može se objasniti činjenicom da pri hladnoći telo troši više energije za zagrevanje tela, što dovodi do manjka energije za koncentraciju, razmišljanje i kreativnost. Istraživači takođe ističu da takvo smanjenje performansi znači dodatni trošak od 10 procenata po satu za svakog zaposlenog.

Naravno, ni prekomerna toplota nije dobra za efikasnost. Prema istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu tehnologije u Helsinkiju, najveća produktivnost zabeležena je na temperaturi od 22 stepena, a od 23-24 stepena radni učinci se pogoršavaju. Ovo znači da ako, na primer, zaposleni rade u okruženju u kome je 30 stepeni, istraživanja pokazuju da imaju 8,9 odsto lošije učinke nego što bi imali u okruženju od 22 stepena.

Leave a Reply