Iz kompanije Adidas otkrili su da su tokom prethodne četiri godine njihovi kompjuterski i sportski naučnici tajno radili na potpuno novom načinu izrade gornjeg dela patike.

Tehnologija nazvana „Futurecraft,Strung“ kontroliše robota koji brzo provlači više od hiljadu niti pod neverovatnim uglovima kroz deo patike koji je napravljen od tkanine.

https://www.youtube.com/watch?v=Ng8i_eOnuGc&ab_channel=adidas

Da bi napravili ovo pleteno platno u kompaniji su razvili posebne robote i softver, i vršili skeniranje stopala trkača u pokretu u visokoj rezoluciji.

Kako bi demonstrirali ovu tehnologiju na prototipskoj patici, u kompaniji Adidas su ukombinovali proces izrade novog materijala sa 3D-štampanim đonom i dobili jednu od najnaprednijih patika u istoriji ovog brenda.

U području pete je korišćeno poseban konac koji je daleko najkrući od svih vrsta konca koji su korišćeni na gornjem delu patike.

To je područje gde je trebalo omogućiti najveću podršku bez previše rastezanja.

S druge strane, na sredini stopala, prema prstima, nalazi se manje vlakana jer u tom delu stopalu nije neophodna tolika podrška.

Čak i ako imate, recimo, rastegljiv konac koji ide celom dužinom patike od prednjeg ka zadnjem delu, na različitim delovima on ima različitu ulogu, ili u kombinaciji sa drugim koncima pruža drugačija svojstva.

U nekim delovima patike konac se ponaša skoro kao guma dok je u nekim više nalik na čeličnu žicu.
Dizajneri kažu da se mašinama ipak ne daje potpuna kontrola.

Softver za modeliranje koji su napravili omogućava sistemu da osmisli nekoliko različitih struktura od više vrsta konca koje se mogu modifikovati i prilagođavati kako bi se tačno zaadovoljile potrebe korisnika.

Prototipska patika je dizajnirana za ljude koji trče većom brzinom po gradu.

Jedinstvena prilika koju donosi Strung tehnologija leži u tome što robot radi nešto što čovek ne bi bio u stanju da uradi.

Taj robot, za koga je prikačeno 10 različitih špulni konca, je u stanju da sve te konce provuče kroz centralni sistem za vezenje i potom automatski napravi godnji deo patike koristeći digitalni dizajn.

Prethodni tekstTEST: Samsung Galaxy Z Fold2 – Ne zovite ga telefon
Sledeći tekstBMW #NEXTGen 2020.

Leave a Reply