Početna Broj 202 Šenžen elektrifikuje kompletan javni prevoz

Šenžen elektrifikuje kompletan javni prevoz

blank
A worker walks while a BYD Co. electric bus arrives at a public transportation hub in Shenzhen, China, on Wednesday, Sept. 20, 2017. China, the worlds biggest auto market, may have all buses powered by batteries by 2020 and all other vehicles will follow suit by 2030, BYD Chairman Wang Chuanfu predicts. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
ATV & NAUTICA 2020

Električni autobusi postaju sve popularniji širom sveta, ali nigde kao u Šenženu, Kina. Ovaj mega grad već godinama ulaže u flotu električnih autobusa, međutim najavljeno je će flota autobusa, od preko 16.000 vozila, biti potpuno elektrifikovana.

Šenžen se već neko vreme rangira kao grad sa najvećom flotom električnih autobusa na svetu i očekivalo se da će ostvariti svoj cilj potpune elektrifikacije tokom 2018 godine, međutim oni su to uradili i pre vremena. Trenutno poseduju 16.359 električnih autobusa u ovom gradu sa 12 miliona stanovnika.

ATV & NAUTICA 2020

blank

Gradske vlasti su napravile 8.000 mesta za punjenje, na 510 autobuskih stanica, kako bi bili u stanju da pune otprilike polovinu flote u svakom trenutku. Prema procenama, flota električnih autobusa uštedi 345.000 tona goriva godišnje i smanjuje emisiju ugljenih dioksida za 1,35 miliona tona.

Međutim, električni autobusi nisu jedini pokušaj ovog mega grada da se prebaci na električni javni prevoz, oni takođe donose propise kako bi brzo prebacili taksi vozila na struju. Od 12.518 taksi vozila u Šenženu, 62,5 posto funkcioniše na struju ali plan je da se taj procenat poveća na 100 posto u veoma bliskoj budućnosti.

Leave a Reply