Početna AUTOMOBILI Sigurnije ne može – Najsigurniji automobili u 2016.

Sigurnije ne može – Najsigurniji automobili u 2016.

Ovogodišnji Euro NCAP rezultati su...

blank
ATV & NAUTICA 2020

Svake godine Euro NCAP objavljuje listu automobila koji su se u svojoj klasi pokazali najbolje na „kreš“ testovima. Sistem ocenjivanja se ne može porediti u različitim kategorijama vozila, pa titula „Best in class“ navodi da je auto bolji od ostalih u istoj klasi. Svake godine se podiže lestvica, te se ovogodišnji testovi razlikuju od ranijih i nije isto ako neko vozilo u 2016. ima isti broj bodova kao u 2015. ili ranije.

Da bi definisali najbolje, kalkulacija je napravljena kao suma ostvarenih rezultata iz četiri kategorije: odrasla osoba, dete, pešak i „pomoć za bezbednost“. Uzima se u obzir samo standardna oprema koja se ugrađuje u kola. U nekim kategorijama ove godine nije bilo dovoljno novih vozila na testu, pa nije ni proglašen pobednik.

ATV & NAUTICA ATV

Tokom 2016. u Euro NCAP su uvedene bitne promene u kriterijumima za testove vozila. Dodata je kategorija „pešak“ i njegova sigurnost u saobraćaju. Merena je detekcija pešaka na putu i automatsko uključivanje kočnica, ne bi li se sprečio sudar. U većini ovogodišnjih automobila opisani sistem je već standard, dok je kod pojedinih i dalje opcija. Toyota Prius, najbolji u kategoriji Veliki porodični auto, je prvi auto koji je ugradio pomenuti sistem. Sigurnosni paket „Toyota Safety Sense“, koji se ugrađuje u sva vozila, dobro se pokazao i Prius je uspevao da prepozna i izbegne sudar s pešacima. Odlične rezultate je pokazao i SEAT Ateca.

Leave a Reply