Početna Broj 194 Sigurnost povezanog pametnog života

Sigurnost povezanog pametnog života

INTERVJU: Kai Gulbrandsen, CTO Telenor Srbija

Panasonic TV

4G je danas, nakon godinu i po dana od uvođenja u Srbiji, sasvim normalna pojava. Kada na telefonu vidimo „LTE“ ili „4G“ oznaku znamo šta to znači i koje su prednosti takve konekcije. Međutim, Telenor već razmišlja korak dalje, o uvođenju i primeni mreže pete generacije. Razgovarali smo sa Kaijem Gulbrandsenom, izvršnim direktorom tehnike u Telenoru Srbije, o planovima za godine koje su pred nama.

Tech Lifestyle: Kakav je odnos 2G, 3G i 4G korisnika u Srbiji i koliko se brzo prihvataju nova rešenja, dobrobit brže konekcije i većeg propusnog opsega?

ATV & NAUTICA 2020

Kai Gulbrandsen: Kada pričamo o mobilnom internetu, moglo bi se reći da je 2016. godina bila prekretnica u Srbiji. U velikim gradovima je već postojao brzi internet, ali u martu 2016. Telenor je omogućio 3G pokrivenost svuda gde postoji signal za mobilni telefon. To je zaista važan korak, zato što 3G omogućava korišćenje svih digitalnih servisa, kao što su prenos muzike i video-snimaka. Pored toga, postoji i veliki potencijal za poslovanje i preduzetnike. Zamislite preduzetnika na Staroj planini koji pravi džempere od domaćih ovaca i zasniva svoje poslovanje na prodaji putem interneta. Taj preduzetnik sada ima mogućnost da vodi posao od kuće, u svim fazama od marketinga do prodaje. Baš kao i u njegovom slučaju, internet otvara mogućnost ljudima da koriste prednosti povezanosti, bez obzira na to gde se nalaze.

S druge strane, 4G nam je u fokusu za ovu i naredne godine. To je tehnologija koja je osnova za razvoj mreže pete generacije. Do kraja godine, pokrićemo više od 50 odsto stanovništva, sve gradove sa populacijom sa više od 10,000 stanovnika i nastavićemo sa intenzivnim uvođenjem u 2017. Ono što 4G omogućava je besprekorno iskustvo naprednih digitalnih servisa kao što su HBO GO za prenos video-snimaka, a korišćenje ove mreže zavisi kako od penetracije LTE telefona, tako i od korisničkih navika.

Korisnici mobilne telefonije koriste glasovnu komunikaciju i na 2G i na 3G signalu, na 4G-u nas tek očekuje, ali ono što je identifikovano kao trend već dve godine za redom je stabilan rast korišćenja mobilnog interneta od približno 50 odsto, na godišnjem nivou. Navike korisnika se brzo menjaju, a građani Srbije su dosta upućeni i brzo prihvataju nove tehnologije. Telenor gradi svoju mrežu tako da možemo da podržimo i predvidimo buduće potrebe korisnika, dok usluge nudimo tamo gde su im najpotrebnije.

TL: Telenor je već najavio dolazak 5G mreže i objasnio neke od prednosti koje stižu sa mrežom sledeće generacije. Kojoj populaciji je namenjena ta prednost? Koja su vaša očekivanja, koliko brzo će se prihvatiti 5G?

Kai Gulbrandsen: 5G predstavlja sledeću generaciju mreže čije mogućnosti mobilni operateri i tehnološka industrija istražuju, dok se sprovode probna testiranja. Pre šest meseci, japanska kompanija za telekomunikacije DoCoMo testirala je živi prenos 8k video-snimka preko 5G mreže. 8k video-snimak na 48 Gbps, što je 32 puta više od Full HD formata, kompresovan je i uspešno prenet i to trenutno. Sada željno iščekujemo Zimske olimpijske igre 2018. u Pjongčangu, gde ćemo biti svedoci prve masovne upotrebe 5G, kao superiornog rešenja za povezanost učesnika i publike. U ovom trenutku ne postoji servis ili uređaj koji bi mogao da koristi 5G mrežu.

TL: Dolazi i toliko pominjani Internet of Things (IoT). Da li će on uvesti nesigurnost u korišćenju i da li preko IoT nadolaze sigurnosne pretnje?

Kai Gulbrandsen: Ne postoji jedno rešenje za smanjenje svih rizika, ali tehnološka industrija iza sebe ima višedecenijsko iskustvo. Izazov leži u tome da se znanje prilagodi specifičnostima IoT. Uz sve veći rast povezanih uređaja, koji je prema Gartner istraživanju bio 5,5 miliona na dan u 2016. godini, reč je o važnom delu razvoja cele industrije. Isti je slučaj kao sa svakom drugom tehnologijom. Zahteva edukaciju, kao i dozu zdravog razuma.

TL: Da li ćemo moći da se oslonimo na pametne stvari (IoT) u obavljanju jednostavnih svakodnevnih poslova? Koje su prednosti koje će direktno osetiti krajnji korisnici?

Kai Gulbrandsen: „Internet stvari“ je već neko vreme jedna od glavnih tema razgovora. Sada vidimo da ga koriste tri velike industrije – zabava, pametni domovi i sport. U suštini IoT završava za nas rutinske svakodnevne poslove, čime nam ostavlja više vremena za stvari u kojima uživamo. Ako pogledamo koncept pametnih domova – sve je povezano i na daljinsko upravljanje – grejanje, vlažnost vazduha, svetlo, klima uređaji. Postoje frižideri koji šalju informacije o hrani koja nedostaje ili kojoj ističe rok, a sve to nam štedi vreme koje trošimo na upravljanje pojedinačnim jedinicama. Prednost je velika količina informacija koje mogu da nam pruže dragocen uvid kako da na efikasniji način upravljamo vremenom i aktivnostima.

TL: Koliko će mobilni operatori doprineti u uvođenju IoT? Da li planirate da širite vaše poslovanje?

Kai Gulbrandsen: Naša osnovna delatnost je obezbeđivanje mreže. Međutim, mi takođe ulazimo i u druga područja, kao što su digitalni servisi. Kako se industrija menja, mi se kao kompanija za telekomunikacije takođe transformišemo, i to u pravcu da budemo više kao globalni internet igrači.

IoT svakako jeste u našem fokusu. Na primer, Telenor Srbija sarađuje sa Kliničkim centrom Srbije, gde obezbeđujemo ekspertizu u telekomunikacijama u cilju stvaranja mobilnog EKG-a. EKG očitavanja se šalju lekaru u realnom vremenu, a dijagnoza stanja pre srčanog udara je veoma važna. U Telenoru u Norveškoj imamo pilot projekte za različite aplikacije, kao što su senzori na baterije koji se nalaze u asfaltu na parkinzima i koji navode vozilo do najbližeg slobodnog parking mesta.

U Telenor grupi smo razvili „Volvo on Call“, koji obezbeđuje korisniku daljinsku kontrolu, statistiku učinka, pomoć na putu i bezbednost. Na primer, u saradnji sa policijom, auto koji je ukraden može da se locira i blokira na daljinu.

Uveren sam da za pet godina neće postojati telekomunikacione kompanije kakve su danas – svi će biti digitalni igrači. Moguće je da ćemo imati novi talas rasta sa 5G mrežom, a Telenor sarađuje sa državnim organima na nivou Evropske unije i drugim organizacijama iz industrije kako bi bio jedan od predvodnika razvoja mreže nove generacije.

Leave a Reply