Početna Broj 185 Smartfon umesto svega?!

Smartfon umesto svega?!

Dolazi li vreme kada će smartfon postati zamena za većinu predmeta koje svakodnevno nosimo sa sobom?

Prošlog meseca na ovim stranama sam pisao o značaju mobilnih telefona u životu izbeglica i migranata, kao i o načinima na koje ih ovi napaćeni ljudi koriste za lakše i bezbednije putovanje. Kao svojevrstan nastavak ove teme nameće se pitanje u kojoj meri pametni uređaji postaju nezamenljivi deo života modernog čoveka uopšte, odnosno da li dolazi vreme kada će telefon zamenjivati sve predmete koje uvek nosimo sa sobom.

Praktičnost
Razlozi su krajnje praktični. Ako u džepu nosimo računar koji procesorskom snagom, kapacitetom i funkcionalnostima prevazilazi stone računare od pre desetak godina, ako znamo da ga poseduje ogromna većina ljudi, te da je po pravilu neprekidno povezan sa internetom, najrazličitijim servisima i drugim uređajima, onda je sigurno da će vremenom preuzimati na sebe sve više zadataka. Uostalom, ako mislite da nisam u pravu, setite se koliko smo se brzo navikli da plaćamo parking-mesto SMS porukama umesto novčićima i žetonima. Ipak, pitanje je koliko će brz biti razvoj hardverskih komponenti i eksternih sistema koji mogu da podrže nove namene.

mobmobmob

Dobar primer novih usluga je sve češća ugradnja i sistemska podrška za biometrijske čitače otiska prsta. Time su telefoni dobili priliku da dodatno zaštite podatke korisnika, pa su posredno postali idealna zamena za platne kartice, a u budućnosti bi vrlo verovatno mogli poslužiti i kao alternativa za lične isprave svih vrsta. Otključavanje brava korišćenjem telefona nije novost, a na tržištu postoji više komercijalnih rešenja koja koriste različite metode provere identiteta i povezivanja sa aparatom. Takođe, već izvesno vreme govori se o potrebi ukidanja klasičnih lozinki za pristup računarima i servisima. Zbog toga se sve češće koristi takozvana autentikacija u „dva koraka“, koja podrazumeva softversko rešenje na telefonu, pogotovo tamo gde je potreban viši nivo sigurnosti. Sve ovo nas dovodi do toga da bi jednog dana novčanik, ključevi i neki drugi predmeti mogli postati prošlost.

Budućnost
E sad, mogu se čuti i neki glasovi koji tvrde da je i smartfonima „odzvonilo“, odnosno da već u narednih pet godina možemo očekivati njihovo lagano povlačenje iz upotrebe. Imajući u vidu brzinu kojom se tehnologija razvija, ovakav scenario nije daleko od pameti. Međutim, pretpostavlja se da će telefone kakve danas poznajemo naslediti daleko praktičniji i napredniji uređaji poput pametnih ručnih časovnika i nakita, sa nekim novim sistemom upravljanja (pokretima, glasom, mislima…) i zamenom za ekran u vidu projektovanja slike mnogo većih dimenzija u prostoru. Ukoliko se ovaj scenario obistini, a bilo bi mi izuzetno drago, poenta ovog teksta i dalje ostaje ista – ti novi uređaji će postati univerzalni alat za mnoge namene, umesto telefona.

Leave a Reply