Amerikanci svake godine naprave 42 miliona tona plastičnog otpada. A samo 9% na kraju bude reciklirano, delom zato što infrastruktura za reciklažu u Sjedinjenim Državama ne može da isprati proizvodnju plastike u toj zemlji, ali i zato što neka plastika jednostavno ne može da se reciklira. Startap kompanija ByFusion is Los Anđelesa krenula je u misiju da to promeni.

ByFusion koristi kombinaciju pare i kompresije da oblikuje najrazličitije vrste plastike, čak i onu koja se ne može reciklirati, u standardne građevinske blokove koje su nazvali ByBlocks. Ti blokovi mogu da se koriste za izgradnju svega i svačega, od ograda do nosećih zidova ili javnih terasa i autobuskih stanica, ali pravi hit su patentirane mašine koje se koriste za izradu tih blokova. Te velike mašine se zovu Blockeri i u njih se ubacuju gomile plastike koja se potom sabija u blokove – nije potrebno nikakvo sortiranje ili čišćenje.

ByBlocks blokovi dolaze u standardnoj veličini za građevinske blokove od 40 cm x 20 cm x 20 cm i u tri varijacije: Neki imaju ispupčenje kako bi mogli da se prikače za sledeći blok; neki su ravni kako bi građevinari mogli lako da na njih da stavljaju druge stvari, poput krova; a neki predstavljaju kombinaciju prve dve vrste. ByFusion takođe radi na izradi manjih blokova u obliku kocke.

Njihovi blokovi su 4,5 kg lakši i mnogo izdržljiviji od šupljih cementnih blokova. Mogu da se presvuku bilo kojim materijalom ili ih možete ostaviti u izvornom stanju, ali pošto je plastika osetljiva na sunčevu svetlost, blokovi za projekte na otvorenom bi trebalo da budu prefarbani prozirnom farbom ili uprareni sa drugim materijalima koji su otporni na vremenske uslove.

Sistem funkcioniše sa praktično bilo kojom vrstom plastike, uključujući ribarske mreže, ali isključujući stiropor. A s obzirom na to da se plastika ne topi već spaja fuzijom, proces ne zahteva ni gram adheziva, lepka ili maltera. Kao rezultat toga, čitav proces ne proizvodi nikakav otpad: od 10 kilograma plastike dobijate blok od 10 kilograma.

Prethodni tekstNovi fitnes sat kompanije Suunto je ultralagan i ima bateriju koja traje 100 sati
Sledeći tekstTOP 5: Razloga zašto treba da isključite kompjuter svake noći

Leave a Reply