Početna Broj 186 Telefonom na ATM

Telefonom na ATM

Dugačka lista opcija na vašem smartfonu uskoro može imati još jednu stavku – preuzimanje gotovine sa bankomata

blank
ATV & NAUTICA ATV

Tri najveće banke u SAD će narednih meseci predstaviti bankomate koji će klijentima davati gotovinu, prethodno ih identifikujući preko mobilnog telefona. Tako će telefoni zameniti filijale banaka i vaše novčanike. Da li očekujete da će deca od 5-6 godina koristiti „plastiku“ i keš kada porastu?

Bankomati koji komuniciraju sa telefonima umesto kreditnim karticama nisu novost, ali su izuzetno retki. Trend novih bankomata je neminovan, jer iako mali broj ljudi koristi mobilni telefon radi slanja novca ili (onlajn) plaćanja, takav vid plaćanja je u naglom porastu. Tome doprinosi i pokušaj banaka da rasterete gužve u bankama, dozvoljavajući i zagovarajući nove načine komunikacije sa klijentima. Onlajn transakcije su bankama jeftinije i lakše od onih koje se vrše u direktnoj komunikaciji klijenta i šalterskog službenika. Dugoročno gledano, ovo može biti samo još jedna aplikacija koja će učiniti da se klijent oseća udobno i zadovoljno.

ATV & NAUTICA ATV

Pristup ATM aparatima će biti moguć preko NFC-a, za šta vam treba Apple pay ili Android pay program, koji čuva podatke o vašim platnim karticama; ili preko koda koji biste dobili na zahtev i upisali u bankomat. Pomoću NFC-a (near-field communication) korisnik bi se ulogovao u preinstaliranu mobilnu aplikaciju na telefonu i naslonio telefon na ATM i ukucao PIN kôd. Jednostavnija varijanta, koja ne traži nov hardver već softversko ažuriranje bankomata, zasniva se na kodovima. Naime, kada se korisnik prijavi u aplikaciji na telefonu i zatraži pristupni kôd za bankomat i na kraju ukuca sedam ili osam brojeva preko ATM interfejsa, bankomat mu otvara njegov nalog. Kôd se može koristiti jednom, a ističe za deset minuta od kada se generiše. Na taj način se i banka i klijent dodatno štite od zloupotrebe. Kada istekne predviđeno vreme, ti brojevi se više ne mogu koristiti.

Iako će se klijenti možda plašiti da neko može da pristupi njihovom računu ako izgube telefon, to će „srećnom“ pronalazaču telefona biti teže nego u slučaju platne kartice. On mora prvo da otključa telefon, da se uloguje u bankarsku aplikaciju i da zna koji je PIN kôd.

Leave a Reply