Početna Broj 201 Transparentni solarni paneli predstavljaju „talas“ budućnosti

Transparentni solarni paneli predstavljaju „talas“ budućnosti

Panasonic TV

Istraživači sa Mičigen državnog Univerziteta veruju da transparentni solarni paneli imaju potencijal da generišu podjednako solarne energije kao i obični solarni paneli. Kada se koriste na pravi način, oni mogu pružiti 40% električne energije potrebne za dnevnu potrošnju.

Solarni paneli i solarni prozori koji generišu električnu energiju su stvari koje su ljudi izmislili kako bi iskoristili pogodnosti Sunca, međutim sada tim inženjera sa Mičigen univerziteta predlaže korišćenje transparentnih solarnih panela. Tim je stvorio transparentni solarni koncentrator koji može generisati solarnu energiju na bilo kojoj prozirnoj površini, bez uticaja na preglednost.

ATV & NAUTICA 2020
Photo by G.L.

Pre masovnog korišćenja ti paneli moraju postati efikasniji. U poređenju sa solarnim panelima koji imaju efikasnost od 15%, transparentni paneli su samo 5% efikasni. Uprkos tome, transparentni paneli postižu tek jednu trećinu efikasnosti nakon istraživanja od pet godina. Nastavljajući sa radom, trud će biti uložen u poboljšanje mogućnosti panela, iako se ne očekuje da će imati bolje performanse od tradicionalnih solarnih panela na koje smo navikli.

Leave a Reply