Početna Trends Vanzemaljska violina iz 3D štampača – Piezo-električna violina

Vanzemaljska violina iz 3D štampača – Piezo-električna violina

Ova stvar koja liči na neki vanzemaljski objekat je zapravo piezo-eketrična violina sa 2 žice, napravljena pomoću 3D štampača. Delo je Studija MONAD iz Majamija, i jedna je od pet 3D-štampanih instrumenata prikazanih na manifestaciji 3D Print Design Show, održanoj u Njujorku prošlog aprila. Posetioci su imali priliku da čuju kako ovi instrumenti zaista zvuče, i sami se uvere da li ima razlike u zvuku u poređenju sa „ovozemaljskim“ instrumentima.

Ova 2-žična piezo-električna violina je deo okvira poznatog pod nazivom „MULTI“ i koji sadrži još 4 instrumenta – jednožičnu bas-gitaru, violon-čelo, didžeridu (aboridžinski duvački instrument koji liči na veliki rog, prim. prev) i jednu vrstu trube. A okvir je ujedno i instrument sam za sebe. Iz Studija MONAD kažu da ovi instrumenti još uvek imaju status prototipa, ali da ih je moguće naručiti.

I dok sa jedne strane oduševljavaju mogućnosti 3D štampanja, još više oduševljava dizajn ovih instrumenata. Jer, gde piše da violina uvek mora da ima oblik violine?

Leave a Reply