Početna AUTOMOBILI 3D ekrani u vozilima

3D ekrani u vozilima

blank
ATV & NAUTICA 2020

Veći, vizuelno atraktivniji i sa više funkcija, digitalni ekrani postaju ključna karakteristika kabine vozila.
Ni vozači, a ni putnici ne žele da žele da budu bez ekrana i mogućnosti koje imaju na raznim uređajima, kao što su pametni telefoni ili televizori.

Ali tu ima više od toga: u kabinama budućnosti, digitalni ekrani će igrati ključnu ulogu u interakciji između vozača i njegovog vozila.
Sa svojim novim 3D ekranima, Bosch odgovara na ovaj trend.

ATV & NAUTICA 2020

Ovi proizvodi koriste pasivnu 3D tehnologiju kako bi generisali realistične trodimenzionalne efekte koji omogućavaju da vizualne informacije budu razumljive brže nego kada su prikazane na standardnim ekranima.

„Ekrani postaju interaktivni sistemi koji mogu bolje predvideti pojedinačne potrebe vozača“, kaže dr Štefan Berns, predsednik sektora Bosch Car Multimedia. „U ovome se nalazi veliki poslovni potencijal za kompaniju Bosch.“ Bez obzira da li su u pitanju zakrivljeni, opremljeni organskim LED (OLED) panelima ili napravljeni u odnosu na posebne zahteve – Bosch redovno postavlja standard za ekrane u vozilima.

blank

„Dubina prikaza na ekranu znači da vozači mogu brže razumeti važne vizuelne informacije, bez obzira da li one dolaze od sistema
asistencije ili je u pitanju upozorenje na saobraćajnu gužvu,“
kaže Berns. „Upozorenja koja kao da iskaču iz ekrana su očiglednija i urgentnija.“

Štaviše, prilikom parkiranja slika zadnje kamere je realističnija, što omogućava da se prepreke lakše uoče, a vozač može steći bolji utisak koliko ima mesta između zadnjeg dela vozila i zida garaže. Prilikom vožnje kroz uske ulice, ovaj 3D efekat može odigrati odlučujuću ulogu jer prostorna dubina mape jasno prikazuje kod koje zgrade treba skrenuti.
Za svoj novi ekran, Bosch koristi pasivnu 3D tehnologiju, koja u potpunosti radi bez dodatnih karakteristika kao što su praćenje oka ili 3D naočara.

Asortiman kompanije Bosch uključuje primene svih vrsta – od malih i ravnih do velikih i zakrivljenih ekrana, a ponekad i neobičnih oblika.

Povrh svega, interakcija može biti u formi glasovne ili dodirne kontrole – poslednje je sa haptičkim povratnim informacijama. „Bosch razvija infotejment koji odgovara svakom kupcu,“ kaže Berns, a posebno kada vozači u budućnosti dozvole autopilotu da upravlja vozilom, čovek-mašina interfejs (HMI) će biti od presudnog značaja za interakciju između automobila i vozača.

Bosch koristi samo jedan računar u kabini da koordiniše celokupnim HMI interfejsom i delegira sve upravljačke funkcije jednoj centralnoj upravljačkoj jedinici. „Postavljamo inteligenciju u kabinu,“ kaže Berns.

Zahvaljujući ažuriranju putem etra, infotejment sistem može jednostavno da čuva podatke kao pametni telefon.

blank

Bosch operativni sistemi se detaljno testiraju kako bi bili idealni za upotrebu u vozilu.

Takođe je zahvaljujući kompaniji Bosch prvi programabilni ekran ušao u proizvodnju kod Audi TT modela pre pet godina.

A Bosch stoji i iza prve zakrivljene instrument table na svetu u Inovativnom kokpitu najnovijeg VW Touareg.

Kompanija Bosch takođe primenjuje svoje digitalne inovacije na instrument table za motocikle i e-bicikle.

Leave a Reply