Početna AUTOMOBILI 5G za bezbedniju vožnju

5G za bezbedniju vožnju

blank
ATV & NAUTICA ATV

Zahvaljujući tehnološkim izumima i inovacijama, automobili su, prilično kao i pametni telefoni, prešli put od pružanja ograničenih funkcija do funkcionisanja na nivou integrisanih servisnih habova.

Na proizvođačima automobila je da iskoriste ove tehnološke inovacije. Kao rezultat ovakvog razmišljanja, kada se u kompaniji FCA dizajnirao Uconnect ekosistem, želja je bila da se ostavi prostor i osbosobi za integraciju sa budućim inovacijama – tu se posebno misli na dolazak 5G tehnologije.

ATV & NAUTICA 2020

Ova integrisana platforma za povezana vozila je omogućila kompaniji FCA da napravi globalni „ekosistem“ kako bi poboljšali doživljaj vožnje u vozilu i van njega. 5G tehnologija predstavlja više od inovativnog tehnološkog iskoraka: reč je konceptualnoj revoluciji u domenu povezanosti automobila.

Konkretan primer ove posvećenosti je prikazan kroz aktivno učešće kompanije FCA na Svetskoj 5GAA konferenciji i kroz demonstraciju koja je održana u Torinu.
Na ovom događaju prikazano je kako povezana vozila mogu da komuniciraju i sa cloudom i međusobno kako bi unapredili bezbednost i kvalitet vožnje.

Pojava 5G tehnologije će uvesti novi talas komunikacije koja se odvija velikom brzinom i sa vrlo malim kašnjenjem, a kompanije FCA je predstavila pet novih tipova tehnologije koje koriste ove prednosti: Sistem za upozorenje od čeonog, direktnog sudara, sistem za obaveštenja u gradu putem georeferenciranja (Urban Geo-referenced Alert), sistem za upozorenje na zaustavljena vozila, sistem za upozorenje na naglo kočenje vozila ispred (Emergency Electronic Brake Light warning) i sistem za pomoć pri slaboj vidljivosti (See Through).

blank

„Uconnect ekosistem kompanije FCA će u budućnosti koristiti 5G tehnologiju i to na više načina nego što je demonstrirano na događaju u Torinu. Mi verujemo da 5G tehnologija može da pomogne da se transformiše mobilnost budućnosti i istovremeno unese revolucija u način na koji danas gledamo na automobile. Kada 5G tehnologija postane globalni standard i kada se razvije prateća infrastruktura, i proizvođači i potrošači će moći da koriste brojne prednosti koje ova tehnologija donosi“, izjavio je g. Gilberto Ceresa (Đilberto Čereza), Direktor tima za globalnu povezanost i CIO (Generalni informacioni direktor) kompanije Fiat Chrysler Automobiles za regione EMEA i LATAM.

Leave a Reply