Početna AUTOMOBILI Arquus Scarabée – Novo vojno vozilo Volvo grupe može da se kreće...

Arquus Scarabée – Novo vojno vozilo Volvo grupe može da se kreće bočno,kao kraba

Ovo bi moglo da bude novo lako oklopno vozilo za vojsku

blank
ATV & NAUTICA ATV

Verovatno niste čuli za francusku kompaniju Arquus koja se bavi proizvodnjom odbrambenih i bezbednosnih vozila, ali vrlo verovatno jeste čuli za kompaniju koja je njen vlasnik: švedska Volvo grupa.

A iz ovog ogranka kompanije Volvo dolazi novo lako vojno vozilo: zove se Scarabée, što na francuskom znači „buba“.

ATV & NAUTICA ATV

Misija kompanije Arquus kod ovog projekta bila je da razviju oklopno vojno vozilo koje je brzo, teško uočljivo i veoma pokretno.

Plus, ima dva motora (jedan električni i jedan dizel), daljinsko upravljanje, i u stanju je da nosi preko dve tone opreme, uključujući i oružje.

Čak može i da se transportuje i izbaci iz aviona sa male visine, bez padobrana. Scarabée, koji je manji i brži od američkog Humvee vozila, je kandidat da do 2025. godine zameni flotu francuske vojske koja broji 730 lakih oklopnih vozila.

Kompozitni materijali i novi procesi sklapanja omogućavaju ovoj mašini zaštitu od metaka, eksplozija i mina. „Mnogo smo radili na brzini jer to je takođe vid zaštite“, objašnjava Emanuel Levaše (Emmanuel Levacher), generalni direktor kompanije Arquus. „Ako stavite dosta oklopa na vozilo, to ga čini veoma teškim, velikim, a samim tim i sporim, osim ako u njega ne stavite veliki, snažan motor – a tada više nemate malo, pokretno vojno vozilo.“

Leave a Reply