Početna Privatni korisnici BUDUĆNOST KOJA SE DEŠAVA

BUDUĆNOST KOJA SE DEŠAVA

Deveti april se obeležava kao svetski dan Interneta stvari

ATV & NAUTICA 2020

Deveti april se obeležava kao međunarodni dan Interneta stvari (Internet of Things – IoT). Stepen brzine razvoja tehnologije doveo je do formiranja internet društva u kome su informacije na ceni više nego ikada. Zbog toga se svaki dalji tehnološki napredak razvija upravo pod terminom „Internet of Things“. Ovim terminom opisuju se komunikacije svih „pametnih“ objekata koji se mogu povezati putem interneta.

Iako se već decenijama unazad govori o umrežavanju uređaja, danas to postaje stvarnost. Prema magazinu Forbs, već u 2008. godini na zemlji je bilo više uređaja povezanih na internet nego što je ljudi, a prema vodećoj kompaniji za istraživanja informacionih tehnologija, Gartner, očekuje se da će u 2016. godini postojati više od 6,4 milijardi povezanih uređaja. Zbog toga ne treba da nas čudi sve veća zainteresovanost kompanija da ulažu u kućne uređaje i u one koji su pogodni za nošenje, poput fitbit-a, pametnih satova pa čak i pametne odeće. Takođe, kompanije koje se bave proizvodnom industrijom sve više ulažu u razvoj mašina za proizvodnju koje se mogu umrežiti putem interneta.

ATV & NAUTICA 2020

Šta je zapravo Internet of Things?
„Koncept Internet od Things podrazumeva umreženost uređaja, koja će pomoći da se poveća produktivnost i kvalitet života, kroz optimizaciju operacija, uštedu energije i smanjenje troškova. Proizvodna industrija na ovaj koncept gleda kroz mogućnost upotrebe tehnologija za analizu mase informacija sa ciljem da se zadovolje potrebe korisnika“, objašnjava Daniel Kastlij, IoT sručnjak iz švajcarske softverske kompanije Namics, koja se bavi razvojem novih tehnologija i istraživanjem mogućnosti koje priža Internet stvari.

„Svi realni objekti biće opremljeni senzorima koji će im omogućiti da, putem interneta, komuniciraju sa ‘pametnim’ uređajima, poput smartfona. Informacije koje se tim putem prikupe, skladište se u velike grupe umreženih servera koje popularno zovemo ‘cloud’ (oblak).“

Šta se sve može povezati?
Daniel ističe: „Sve što može imati senzor za povezivanje, biće povezano. Zamislite sledeći scenario: ujutru vas probudi alarm koji odmah obavesti vaš aparat za kafu da ste ustali kako bi počeo sa pripremom kafe. Krenete na sastanak automobilom koji je povezan sa senzorima u saobraćaju, i znajući gde su gužve, pravi vam novu rutu kojom da idete, a pošto je povezan sa vašim kalendarom, zna i gde imate sastanak. Zamislite da sa vašeg posla, putem smartfona pre nego što krenete kući podesite željenu temperaturu u stanu, uključite bojler ili će pametna elekrična mreža reći vašoj veš mašini kada je najbolje vreme za pranje, koristeći jeftinu struju.“

Leave a Reply