Početna Privatni korisnici Doktori za fotografije – Huawei P20 & P20 Pro

Doktori za fotografije – Huawei P20 & P20 Pro

Evolucija P serije telefona je tolika da sledeći broj u označavanju (11) nije dolazio u obzir. Novina ima toliko da su se u Huaweiju odlučili za broj 20.

blank
ATV & NAUTICA ATV

Dugo iščekivani Popularni telefon od najvećeg kineskog proizvođača telefona je najzad pokazao svoje lice i zadivio nas mogućnostima kamere. Huawei je uposlio AI da pomogne u stvaranju izvanrednih fotografija.

Možda pre foto sposobnosti treba pomenuti izgled i kvalitet izrade P20 para. U kombinaciji stakla i aluminijuma je ceo telefon. Napred i pozadi je Gorila zaštita pete generacije, a metal između. Upotrebljene boje na poleđini su sjajnije i lepše. Oba telefona stižu u crnoj i ponoćno plavoj, a novost je boja u gradijentu – u prelazu iz roze u plavu predstavlja boju sumraka (za P20 Pro), dok će manji P20 imati pink-zlatnu.

ATV & NAUTICA ATV

Ekrani su OLED tipa za P20 Pro, dijagonale 6,1 inča, odnosa strana 18,7:9 i rezolucije 2240 x 1080 px, dok je za P20 RGBW od 5,8 inča iste rezolucije i odnosa strana. Senzor otiska prsta je ispod ekrana i može se koristiti za smart notifikacije.

U veoma tanka kućišta (7,65 i 7,8 mm za P20 i P20 Pro) su stale baterije od 3400 i 4000 mAh. Očekivano vreme između dva punjenja je do dan i po, ali to umnogome zavisi i od intenziteta korišćenja telefona. U oba telefona je procesor Kirin 970, koji se ispomaže sa 4/128, odnosno 6/128 GB memorije. Memorijske kartice nema ni kao opcije. Ako zateknete drugi slot u telefonu, on je predviđen za drugu SIM karticu. Još jedan nedostatak, koji je već postao trend, se ogleda u izostanku 3,5 audio priključka. Huawei je najavio type C – 3,5 mm adapter, a za neka tržišta i adapter sa dva izlaza. Drugi je za punjenje telefona.

Kad već pišemo o izostanku kablova, Huawei je za P20 par pripremio softver Share 2.0, koji pruža mogućnost bežičnog deljenja fajlova s drugim telefonima, PC i Mac računarima. Huawei clone je sada pet puta brži. Konkretno, za 19 minuta prenosi 32 GB podataka. Za audio prenos preko bluetootha je podržan HWA format i 990 kbps.

Gospodar fotografije, pomoću AI

Kamere su urađene u saradnji s Laicom, a njihove mogućnosti podstiču kreativnost. Prema tvrdnjama Huawei-a, ovo je najnapredniji sistem kamera i pružaju najinteligentnije iskustvo. Uz pomoć AI se dobija mnogo bolja fotografija.

P20 ima dve zadnje kamere, mono od 20 Mpx i RGB od 12 Mpx. Veličina pojedinačnog piksela kolorne kamere je 1,55 mikrona, što je znatno više od konkurenata. Prednja kamera je od čak 24 Mpx.

P20 Pro ima revolucionarne tri zadnje kamere: mono od 20 Mpx, RGB od 40 Mpx i telefoto od 8 Mpx. Laserski se određuje udaljenost objekata, a blic ima takozvani color temperature senzor. Drugim rečima, senzor prima više svetla, kamera je brža, sa bogatijim bojama i zumira dalje. Ako snimate u manjim rezolucijama, imaćete super piksele, gde se svaki piksel stvara od četiri, čineći tako fotografije mnogo kvalitetnijim. ISO može ići čak do 52.100!

Još jednu revoluciju primećujemo u fotkama pri ekstremno malom osvetljenju. Za vrlo pristojnu fotku je dovoljno osvetljenje od samo jednog luksa. Telefoto daje optički zum 3x, a za dalje zumiranje se koristi hibridni zum do ukupno 5x. Rezultati su zapanjujući!

Fokus je takođe napredovao. Uz pomoć AI telefon predviđa šta treba fokusirati. Koristiće i vaša asistencija, ako prstom na ekranu odredite objekat za fokusiranje. 4D prediktivni fokus ga posle prati.

Pomenuli smo ekstremnu brzinu kamere. Do prve fotografije P20 Pro stiže za samo 0,3 sekunde. Dodatno, Huawei se hvali da je najveći telefon iz P familije najbolji za akcione snimke. Uveden je Super slow motion – 960 fps – u 720p rezoluciji. Ekstremno brze akcije od 0,2 sekunde će u kasnijem gledanju videa trajati oko šest sekundi.

AI fotografije iz 2018. godine prepoznaju objekte i pomažu u fotografisanju. Sada postoje 19 modova: psi, mačke, vatromet, plavo nebo, zalazak sunca, noćni snimci, vodopad, zelenilo, sneg, plaža, portret, grupna fotografija, close-up, prirodne boje, tekst, dokumenti, hrana, bina… Modovi se mogu kombinovati. Na primer, ako u istom kadru imate i psa i mačku, telefon će koristiti zasebne modove za svaku životinju.

AI asistira i za pravljenje dobre kompozicije fotografije. Konkretno, ako je pred vama zalazak sunca na horizontu na moru, prikazaće na ekranu vodoravnu horizontalnu liniju, ne bi li i na snimku linija horizonta bila baš kako treba, a ne tri stepena zakrivljena. Ako pravite grupnu fotografiju, na ekranu će „iskočiti“ okvir, jednako udaljen od ivica ekrana, kako bi videli koliko od ivice bi trebali da budu svi, a tako će i finalna fotografija biti mnogo bolja.

AI stabilizacija slike se koristi za super noćne snimke bez tripoda. Dugačka ekspozicija od četiri sekunde je moguća bez zamućenosti fotografije. Podržana je i stabilizacija video snimaka.

Na kraju, P20 i P20 Pro dolaze sa preinstaliranim Androidom Oreo 8.1, a preko njega je „presvučen“ EMUI 8.1 korisnički interfejs.

blank

Leave a Reply