Početna AUTOMOBILI Fiat Concept Centoventi nudi personalizaciju dostupnu svima

Fiat Concept Centoventi nudi personalizaciju dostupnu svima

ATV & NAUTICA 2020

Novi Fiat Concept Centoventi, koji ima premijeru na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi, bi trebalo da bude mnogo više od samo predpremijere novog gradskog automobila sa visikom pozicijom sedenja. On slavi 120. rođendan kompanije Fiat, a ima i električni pogon, i predstavlja stil putničke kabine koji će vlasnici moći da modifikuju raznim dodacima. Ima mnogo toga ovde da se analizira.

Krenimo od stajlinga, koji se može okarakterisati kao „apsolutno presladak“. Ekstremno kompaktan, sa skoro nimalo prednjeg ili zadnjeg prepusta, model Centoventi se drži isprobane taktike malih automobila, sa ogromnim točkovima i kockastom formom. Ovaj koncept automobil ponosno nosi retro stil, sa pravougaonim farovima i uspravnom prednjom maskom koja podseća na stare Fiat modele. Ali ipak ima više modernih detalja. Klasična obeležja kompanije Fiat zamenjena su italijanskom trobojkom, dok svetleći Fiat logo ide u korak sa jednim od najgorih trendova u današnjem svetu automobilskog dizajna.

ATV & NAUTICA 2020

Ispod karoserije nalazi se potpuno električni pogonski sklop za koji u Fiatu kažu da će učiniti model Centoventi „najpristupačnijim električnim rešenjem za mobilnost na celom tržištu“. Iz kompanije pominju i modularnu bateriju koja omogućava vlasnicima da povećaju autonomiju automobila od skromnih, gradskih 96 km do čak 500 km.

U Fiatu kažu da Concept Centoventi može u potpunosti da se personalizuje. Centoventi će se proizvoditi u samo jednoj konfiguraciji koju nazivaju „prazno platno“, koju će vlasnici potom moći da personalizuju koristeći program po imenu 4U. Vlasnici će moći da biraju između četiri različita krova, branika, ratkapni i karoserije – kao i 120 dodataka koji će biti dostupni kada se auto pojavi na tržištu, što znači da će se personalizacija dešavati i nakon što auto bude isporučen kupcu. U Fiatu kažu da sa konceptom Centoventi „vlasnici više neće morati da čekaju na posebna izdanja ili redizajnirane verzije, jer će moći sami da „menjaju“ svoj automobil svaki dan.“

Ta personalizacija se odnosi i na putničku kabinu. Sa principom koji Fiat naziva „plug-and-play“, vlasnici mogu da dodaju i skidaju predmete sa komandne table koja je puna malih rupa. Šire gledano, vlasnici mogu da menjaju i ozvučenje, komandnu tablu, prostor za odlaganje stvari ili jastuke za sedišta. Pomoć radnika u ovlašćenom servisu će jedino biti neophodna za branike, krov, karoseriju, instrument klaster, baterije i digitalna vrata prtljažnika.
Nema zvaničnih slika zadnjeg displeja, ali u Fiatu objašnjavaju njegovu funkcionalnost koja će uključivati mogućnost da se prebaci u „messenger“ režim dok je automobil parkiran. Ako to ne zvuči dovoljno grozno, u Fiatu takođe kažu da vrata prtljažnika „lako mogu da postanu reklamni bilbord koji možete izdavati oglašivačima, i tako nadomestiti cenu parkiranja.“

Leave a Reply