Početna AUTOMOBILI Goodyear je doleteo u Ženevu sa koncept gumom Aero tiltrotor

Goodyear je doleteo u Ženevu sa koncept gumom Aero tiltrotor

Ako zaista budu smatrani „automobilima“, leteća kola će morati da imaju barem ove dve stvari: gume za vožnju po putu, i propelere za letenje kroz vazduh. Goodyear je sa svojim Aero konceptom uspeo da ukombinuje ove dve stvari u jedan proizvod – ili bolje reći četiri.
Ovaj koncept je trenutno izložen na Sajmu automobila u Ženevi u vidu fizičkog prototipa, i ima gumeni omotač za prijanjanje, ali nema pneumatsku vazdušnu komoru. Umesto toga, ima fleksibilne žbice koje apsorbuju mehaničke udarce, i koje su opet dovoljno čvrste da izdrže težinu vozila.


Ideja je da dokle god se automobil kreće po putu, sve četiri Aero gume ostanu vertikalno u odnosu na asfalt. Međutim, kad dođe vreme za vertikalno poletanje, dve gume (na suprotnim uglovima vozila) se zaokrenu i nameste se da budu paralelne sa drumom. Onda počnu da se vrte, a žbice počnu da se ponašaju kao lopatice rotora koje stvaraju dovoljno potiska da podignu automobil sa zemlje. Druge dve gume se potom takođe zaokrenu i zavrte, omogućavajući vozilu da poleti u stilu pravog kvadkoptera.
Kada se vozilo vine u vazduh, Aero gume se nakrive unapred i postaju propeleri za brzo letenje.

Ove koncept gume će koristiti megnetički sistem propulzije bez imalo trenja, jer će morati da se rotiraju jako brzo u dugim vremenskim intervalima. Takođe će koristiti senzore od optičkih vlakana da prate uslove na putu, habanje gume i celokupni strukturalni integritet. Podatke sa tih senzora, kao i sa sistema komunikacije između dva vozila i sistema komunikacije između vozila i infrastrukture potom analizira procesor u vozilu, koji radi na bazi veštačke inteligencije – i koji bi potom savetovao vozača da li bi trebao vozilo da vozi ili njime da leti, u zavisnosti od rezultata analize.

Leave a Reply