Početna Biznis korisnici INTERVJU: Pokrivamo Srbiju brzim mobilnim Internetom

INTERVJU: Pokrivamo Srbiju brzim mobilnim Internetom

Početkom 2015. startovala je Telenorova 4G mreža, a ovaj operator nastavlja sa investicijama i u postojeću 3G mrežu. Zašto?

Pjer Vučković, direktor za tehnološku strategiju i planiranje, Telenor Srbija

U Srbiji je ove godine napokon startovala 4G mobilna mreža. I dok se njeno širenje odvija po planu, kompanija Telenor radi i na sveobuhvatnom širenju 3G signala. Zašto? Odgovor na to ali i na druga pitanja dobili smo od Pjera Vučkovića, direktora za tehnološku strategiju i planiranje u Telenoru.

Tech Lifestyle: Početkom godine Telenor je pustio 4G signal. Kakva su bila očekivanja, a kakve ste rezultate dobili?
Pjer Vučković: Mi smo spremno dočekali tu priliku i prvi smo operator koji je omogućio svojim korisnicima da iskuse sve prednosti brzog 4G interneta. Kad pogledam malo u prošlost, očigledno je da je puštanje 4G u Srbiji ove godine pokrenulo značajne promene. To je imalo višestruke pozitivne implikacije na naše tržište, ne samo za korisnike i nas, kao operatora, već su pokrenuti i regulatorni procesi za stvaranje preduslova za dalje širenje 4G mreže. Nedavno održana aukcija spektra na 800 MHz govori tome u prilog, i omogućava operatorima da nastave sa daljim razvojem 4G-a.

Pjer-profil-pocetak

Naš pristup je od početka podrazumevao doslednost u pružanju usluga i mi tako i radimo –obezbeđujemo konzistentno korisničko iskustvo u određenoj oblasti. Na taj način, sistematskim pristupom, širimo našu 4G mrežu. Isto tako smo sprovodili i pokrivanje 3G mrežom, po homogenim zonama, gde smo prepoznali da postoji potreba naših korisnika, što se pokazalo kao dobar pristup razvoju mreže.

TL: Ova generacija mobilne telefonije se razlikuje od prethodnih generacija?
Pjer Vučković: Razlikuje se utoliko što 4G predstavlja jedan manje-više potpuno nov „ekosistem“ i tako na njega treba gledati. On podrazumeva postojanje zakonskog okvira, spremnost operatora za implementaciju i investiranje ali i spremnost korisnika da prihvate i na pravi način koriste potencijale koje pruža 4G. Takođe, dostupnost 4G uređaja je veoma bitna. U našoj ponudi svi modeli iz srednjeg i višeg ranga podržavaju 4G tehnologiju.

Međutim, ne smemo da zaboravimo da je u Srbiji veoma izražen „drugi život“ telefona – korisnici svoje uređaje (pro)daju nakon godinu, dve korišćenja, što dodatno usporava penetraciju LTE telefona. Ono što je nama bitno jeste da smo dosta uradili i da smo spremni da prihvatimo nove korisnike.

Mi imamo veliko iskustvo iz Telenor grupe kada je reč o upotrebi i korišćenju 4G mreže, ali i promenama korisničkih navika koje ta tehnologija donosi. Prikupili smo sva ta iskustva i trudili se da ih prenesemo na tržište Srbije, kako bismo na optimalan način omogućili korisnicima pristup 4G-u.

TL: A kakva su bila ta njihova iskustva?
Pjer Vučković: Za početak, upravo to što sam već spominjao – korisnik očekuje konzistentnost. Kada smo uvodili 3G, mrežu smo širili postepeno – počeli smo sa homogenim zonama gde je postojala veća potreba za prenosom podataka, odnosno internet saobraćajem. Trudićemo se da taj pristup primenimo i na dalje širenje 4G mreže. To je svakako jedno od najbitnijih iskustava koja imamo iz Skandinavije i način razvoja mreže koji smo primenjivali na tržištima Norveške, Švedske i Danske.

TL: LTE je trenutno implementiran samo na frekvencijama od 1800 MHz. Koliki je značaj prodaje „digitalne dividende“ tj. opsega na 800 MHz?
Pjer Vučković: Opseg na 800 MHz će unaprediti korisničko iskustvo kako u urbanim tako i u ruralnim područjima. Nacionalno LTE pokrivanje, tj. izjednačavanje pokrivanja LTE sa GSM mrežom, može se očekivati samo korišćenjem spektra na 800 MHz. Pored toga, ovaj frekvencijski opseg omogućava i bolju pokrivenost unutar zatvorenih prostorija.

TL: Neka tržišta razvijaju mreže i na frekvencijama od 2600 MHz. Da li postoje planovi i za mreže u tim opsezima?
Pjer Vučković: Trenutno nam je u fokusu 800 MHz, pošto je to opseg sa najvećim potencijalom, a 4G mrežu ćemo razvijati na 800 i 1800 MHz. Visoke frekvencije poput 2600 MHz namenjene su isključivo urbanim zonama. U Evropi, 2600 MHz je prvi opseg koji se koristio za razvoj 4G mreže tako da nije isključeno da će ovaj opseg biti interesantan u budućnosti.

TL: Kada se pominje 4G, tj. LTE tehnologija, govori se i o nekim novim servisima, poput VoLTE usluge. Šta sve treba da se ispuni da bi korisnici mogli da koriste nove usluge?
Pjer Vučković: VoLTE jeste svakako iskorak, nešto što nam predstoji, a korisničko iskustvo koje ta usluga pruža značajno je bolje. Imao sam priliku da pričam sa kolegama iz Norveške putem VoLTE. To je kristalno čist poziv bez ikakvih smetnji, šuma… Mogao bih ga uporediti sa razgovorom u laboratorijskim uslovima.

Sa druge strane, VoLTE donosi čitav niz preduslova koji treba da se ispune. Slično kao i za uvođenje LTE-a. Počevši od dostizanja optimalnog broja kompatibilnih terminala (mobilnih uređaja, prim. aut.) kojih, prema našim istraživanjima, trenutno ima manje od 3% u mreži, pa do same mreže koja mora da se unapredi kako bi podržavala VoLTE. Sve to prate i brojna testiranja.

TL: VoLTE se može porediti sa IP servisima, poput Viber-a i Skype-a.
Pjer Vučković: VoLTE je zasnovan na IP tehnologiji, ali omogućava visok kvalitet razgovora. Poziv se daleko brže uspostavlja. Takođe, efikasnije se koristi mreža. Ali za razliku od IP servisa koji se koriste za razgovor, gde često postoje smetnje u zavisnosti od konekcije, aparata i niza drugih faktora, mi za usluge koje pružamo garantujemo najviši kvalitet, pa tako i za VoLTE.

TL: Šta još možemo očekivati od LTE-a?
Pjer Vučković: LTE donosi daleko bolje iskustvo sa stanovišta brzine i prenosa količine informacija, što se najviše vidi kod prenosa video materijala u HD formatu ili igranju online igrica. Pored toga, imamo bolji odziv (latency), i to dodatno pojačava osećaj realnog vremena o kojem maštamo i koji želimo svih ovih godina. LTE omogućava korišćenje šireg spektra zarad veće količine prenosa podataka koju će korisnik dobiti u željenom trenutku, ali ta tehnologija još uvek nije pokazala sve svoje mogućnosti.

TL: Tržište se svakako menja. Sve je veća količina podataka koja se razmenjuje. S tim u vezi, koliko je vama bitan podatak da je prošle godine u svetu zabeležen porast video materijala koji se postavlja na YouTube i to čak tri puta u odnosu na prethodnu godinu?
Pjer Vučković: To je takođe tendencija u Srbiji, pa se shodno tome menjaju i kriterijumi dimenzionisanja mreže. Na primer, to se najviše vidi na događajima, poput koncerata ili sportskih dešavanja gde su ljudi promenili prirodu korišćenja servisa. Mnogo više koriste postavljanje foto i video materijala na internet. Shodno tome, mi testiramo određena rešenja za takva dešavanja, kako bismo podmirili nove potrebe korisnika na adekvatan način.

Sećam se planiranja za 3G, tj. mobilnog širokopojasnog pristupa internetu, koji je bio postavljen tako da se podrže zahtevi korisnika koji su podrazumevali mnogo više preuzimanja sadržaja. Međutim, video je ponajviše zaslužan za promenu tog odnosa. Vidimo da se postavljanje sadržaja značajno povećava, a shodno tome mi reagujemo i menjamo planiranje mreže kako bismo ispunili očekivanja korisnika.

Primer iz Norveške možda najslikovitije objašnjava taj porast. Najveći peak-ovi koji su zabeleženi u mreži dogodili su se zbog toga što su korisnici za vreme sportskih dešavanja postavljali video snimke na internet ili čak koristili direktan prenos – live streaming. Upravo tada su korisnici na najbolji način mogli da iskuse prednost LTE-a. Ono što je zanimljivo jeste da se, kada prođe taj peak, saobraćaj nikad ne vrati na pređašnji nivo, već konstantno raste. To oslikava činjenicu da se formiraju nove navike korisnika. Presudno je da predvidimo i spremno dočekamo trenutak kada dolazi do novih potreba, jer ukoliko nismo u mogućnosti da podržimo nove zahteve naših korisnika , oni nam se „sutra“ neće vratiti.

Tech Lifestyle: Pored LTE-a, vi ćete u narednom periodu raditi i na unapređenju i dodatnom pokrivanju Srbije 3G signalom. Šta vam je tačno u planu?
Pjer Vučković: Zahvaljujući pozitivnim promenama koje su se nedavno desile u regulatornom okruženju, konkretno tehnološka neutralnost, stvorili su se preduslovi da pokrijemo šire područje 3G signalom. U test fazi, videli smo da je našim korisnicima potreban brz mobilni internet i to sve više i u ruralnim zonama. Što se cifara tiče – kompanija će investirati deset miliona evra u unapređenje mreže, koja će omogućiti da svuda gde postoji signal za mobilni telefon, postoji i brzi internet. Planirano je da ovo unapređenje završimo u prvom kvartalu 2016. godine, nakon čega će 99% stanovišta Srbije biti pokriveno 3G mrežom. Korisnici će osetiti i poboljšanje korisničkog iskustva unutar zatvorenih prostorija.

Tech Lifestyle: Pričali smo o nečem novom što je u Srbiji uvedeno ove godine, pa zatim o nečemu postojećem, što ima potencijala za dalji razvoj, a sada nas zanima ono što nas čeka u budućnosti telekomunikacija, tj. čuveni 5G.
Pjer Vučković: Ta sledeća generacija tehnologije se tek razvija. Tako da treba prvo videti ko su najbitniji akteri i šta za njih znači uvođenje nove tehnologije: imamo korisnika, pa je potrebno identifikovati njegove potrebe, potom operatore za koje ovo predstavlja novi investicioni ciklus. Potrebno je postaviti i potpuno novi regulatorni okvir kako bi se to „nešto novo“ radilo kako treba, a proizvođači opreme su takođe značajan igrač koji investira u razvoj.

Do sada je proces bio jasan – proizvođači opreme investiraju, napravi se regulativa i to je to. Ovo je prvi put da se javljaju posebni poslovni projekti koji bi pokrenuli celu stvar. Tu bih pomenuo ovogodišnji Mobile World Congress u Barseloni koji je dobio nadimak „car show“. Većina proizvođača opreme i mobilnih operatora koji prodaju sistemska M2M (Machine to Machine) rešenja imali su automobile na svojim štandovima. Jednu od najvećih prezentacija koja se ticala 5G-a održao je Renault Nissan. Dakle, auto industrija je viđena kao prva koja bi koristila prednosti pete generacije mobilnih mreža. Očekuje se da će automobil imati nekoliko hiljada senzora, veoma brzi mobilni WiFi i mogućnost daljinskog upravljanja automobilom, u realnom vremenu. Zbog realnog osećaja u vožnji neophodno je da tehnologija koja će to omogućiti ima što kraći odziv, kao i veliki protok zbog senzora i pomenute WiFi mreže. Sa druge strane procene da ćemo imati milijarde povezanih objekata jesu nešto što će stvoriti potrebu za 5G mrežom. A šta će sve biti povezano možemo samo da pretpostavimo.

Prva primena 5G mreže, koju željno iščekujemo, biće na Zimskim olimpijskim igrama u Koreji 2018. godine. Telenor grupa pomno prati pratimo celu priču i ima veoma jak sektor za razvoj i istraživanje koji se bavi tom problematikom. Pored toga što su mobilni operatori jedan od ključnih aktera u razvoju 5G tehnologije, veoma je važno proceniti trenutak kada početi i na pravi način usmeriti nove investicije.

Leave a Reply