Početna Trends Jedinstvene lozinke su efikasnije

Jedinstvene lozinke su efikasnije

TL-10 saveta za Instagram HEADER

Kako bi obeležili “Change Your Password” dan, bezbednosni istraživači kompanije Kaspersky Lab savetuju korisnike da koriste jedinstvene lozinke koje se lako pamte, jer su one jače i učinkovitije nego redovno menjanje lozinki na vašim nalozima, kada je u pitanju čuvanje podataka na mreži. Istraživači su podelili neke jednostavne korake koje korisnici mogu pratiti kako bi kreirali sopstvenu seriju jedinstvenih lozinki. Oni takođe preporučuju i instaliranje alata za upravljanje lozinkama koji će sav posao oko pamćenja lozinki odraditi za vas.

Lozinke su osnovana metoda provere autentičnosti onlajn naloga, ali kreiranje lozinki koje su sigurne i lake za pamćenje nije uvek tako jednostavno i postaje sve teže jer ljudi imaju sve više onlajn naloga. Ukoliko se odlučite za jednostavne lozinke koje nećete lako zaboraviti, rizik od sajber napada postaje još veći. Međutim, ukoliko kreirate složeniju lozinku, veća je verovatnoća da ćete je zaboraviti, tako da su velike šanse da ćete se držati samo jedne ili dve lozinke i koristiti ih za više veb stranica.

IFA 2019 IN PAGE

Istraživači kompanije Kaspersky Lab procenjuju da najveću ranjivost lozinki predstavlja upravo njihovo “recikliranje”. Kako se pokazalo nedavno istraživanje na više od 700 miliona i-mejl adresa i milionima ne-enkriptovanih lozinki, podaci dobijeni putem različitih napada i upada na mrežu mogu se lako kombinovati i koristiti u ‘credential stuffing’ napadima, u kojima hakeri koriste kombinacije i-mejl adresa i lozinki žrtava kako bi dobili pristup drugim nalozima na kojima se koriste iste lozinke.
Ovaj rizik se ne umanjuje promenom lozinki. već biranjem snažnijih lozinki. Dakle, njihova snaga ne treba da bude izgrađena na njihovoj složenosti, već na njihovoj jedinstvenosti.

Leave a Reply