Početna Lifestyle Konceprt električnog sladoledžijskog kombija kompanije Nissan

Konceprt električnog sladoledžijskog kombija kompanije Nissan

blank
ATV & NAUTICA 2020

Konvencionalni sladoledžijski kamioni nisu kompatibilni sa svetom u kom briga o životnoj sredini ima prioritet u odnosu na lako dostupne poslastice.

Međutim, Nissan ima rešenje za ovaj problem u vidu koncepta potpuno električnog sladoledžijskog kombija. Za razliku od tradicionalnih modela, koji troše benzin ili dizel dok provode duži vremenski period na odabranoj lokaciji, sladoledžijski kombi kompanije Nissan ne zagađuje okolinu i koristi korišćene baterije.

ATV & NAUTICA ATV

Nissan je kreirao ovaj sladoledžijski kombi kao prototip koji je zasnovan na električnom lakom komercijalnom vozilu e-NV200 u saradnji sa škotskom kompanijom Mackie’s.

Sladoledžijski kamioni imaju jedinstvene energetske potrebe u poređenju sa običnim vozilima zbog frižidera koji se nalaze unutra.
U neelektričnim kamionima, ovi frižideri rade tako što vozilo mora da radi u leru, trošeći benzin ili dizel.

Nissanov kombi je drugačiji: on koristi korišćene baterije uz ekološki pogon da napaja frižidere za sladoled i prateće aparate bez proizvodnje štetnih gasova.

Elektromotor ovog kombija pokreće baterija od 40 kWh dok aparate pokreće Nissan Energy ROAM komplet koji će se naći na tržištu kasnije ove godine.

ROAM je u suštini prenosiva baterija koja koristi litijum-jonske ćelije preuzete iz Nissanovih električnih vozila prve generacije, zato se i zovu „korišćene“ baterije.
Solarni paneli na krovu kombija pružaju dodatnu energiju kada niste blizu punjača, i mogu se koristiti da se brže napune baterije na vozilu.

Ovaj prototip sladoledžijskog kombija ima autonomiju od 200 km; kada se puni preko kućne utičnice od 230 volti, punjenje traje sat vremena, dok je solarnim panelima potrebno nekoliko sati u idealnim uslovima.

Ovaj koncept takođe menja i često nervirajuću pesmicu koja ide uz sladoledžijske kamione, a umesto nje dobijate dugme koje pošalje tvit vašim pratiocima obaveštavajući ih o tačnoj lokaciji kombija.

Leave a Reply