Početna Lifestyle Legendarni sat MONACO puni 50 godina

Legendarni sat MONACO puni 50 godina

Godine 1969. Heuer je lansirao Monaco - privlačan sat koji je postao poznat širom sveta po svom jedinstvenom, neprolaznom dizajnu i revolucionarnoj tehnologiji…

Panasonic TV

Putovanje kroz istoriju

Kao i u slučaju mnogih klasičnih dizajnerskih klasika, Heuer Monaco (TAG u to vreme nije bio deo imena kompanije) podelio je mišljenja. Kada je predstavljen na konferencijama za štampu u Njujorku i Ženevi 3. marta 1969. godine, reakcije većine ljudi bile su sve, samo ne entuzijastične.

Najbolji telefoni 2019

Svaki aspekt dizajna sata bio je radikalan: metalik plavi brojčanik, crvene i svetlo plave kazaljke, kvadratno kućište i položaj krunice s leve strane.

„Želeli smo da stvorimo izvanredan i inovativan proizvod, nešto avangardno“, izjavio je počasni predsednik TAG Heuer kompanije Džek Hojer. „Kada sam video kvadratno kućište, odmah sam znao da je to nešto posebno. Do tada su se kvadratna kućišta koristila samo za ceremonijalne satove za odevanje, jer nije bilo moguće učiniti ih vodootpornim. Išli smo korak ispred sa ovim nekonvencionalnim dizajnom i pregovarali o isključivom korišćenju ovog revolucionarnog kućišta za Monaco ručni hronograf. “

Odvažni dizajn Monaco sata učinio ga je odmah prepoznatljivim i bio je savršena dopuna naprednoj tehnologiji koju je švajcarski časovničarski brend predstavio. Bio je prvi vodootporni sat s kvadratnm kućištem i kalibrom 11, prvi mehanizam sa automatskim navijanjem hronografa. Kalibar 11 je rezultat trogodišnje bliske saradnje između brendova satova Heuer, Breitling i Hamilton, i postao je prvi automatski hronograf.

Tadašnji generalni direktor Heuer brenda, Džek Hojer, nije bio apsolutni obožavalac ovog dizajna, ali je verovao da su revolucionarne inovacije zahtevale dizajn koji će iziskivati pažnju. Monaco je postigao upravo takav efekat. Dizajn je bilo teško proizvesti, a njegova popularnost među ljubiteljima i kolekcionarima satova nije nastala “na prvu loptu”, ali je ostala trajna.

Snažne veze sa svetom automobilizma

Džek Hojer je bio ubeđen da je automobilizam bio pravi način da se promovišu satovi, uključujući i Monaco. On je želeo da satovi (i tajmeri na kontrolnoj tabli) njegove kompanije budu povezani sa imenima i mestima vezanim za glavne trke. Monaco je dobio ime po glamuroznom i poznatom Grand Prix Formule 1 u Kneževini Monako. TAG Heuer je takođe oficijelni sat Monaco Top Cars Collection muzeja i ima bliske veze sa Automobile Club de Monaco.

Leave a Reply