Početna Privatni korisnici Leteći roboti

Leteći roboti

Pokretni video u 4K rezoluciji

Panasonic TV

ComputerLand je predstavio najnoviju letelicu iz DJI tima. Phantom 4 može brže, dalje i jače, u poređenju sa ranijim modelima 3 i 2. Vizuelno se ne razlikuje mnogo od prethodnika, pa morate paziti na sitna slova kraj logoa.

Na prezentaciji smo imali priliku da vidimo celokupnu ponudu dronova, zajedno sa dodacima koji povećavaju funkcionalnosti. Očekivano, zvezda dana je bio Phantom 4, najnoviji DJI dron. No pre toga smo na stručnom predavanju dobili uvid u sve aspekte bezbedne i sigurne vožnje, kao i detaljan pregled mogućnosti već aktuelnih letelica, zajedno sa novinama u pogledu softvera. Trenutno su u ponudi, pored nove „četvorke“, vrlo primamljiva „dvojka“, „trojka“ i veliki Inspire 1.

ATV & NAUTICA 2020

Da bi upravljali letelicama dovoljan je daljinski upravljač koji dobijate uz dron, ali za bolju kontrolu preporuka je da na daljinac prikačite telefon, ili čak i tablet. Podržani su iOS i Android operativni sistemi, pa je na raspolaganju široka paleta proizvoda. Interesantno, ali najslabija karika u celom lancu je upravo telefon/tablet, jer će se on najbrže zagrejati (zbog ekrana koji je stalno uključen) i automatski otići u safe mode. Svi dronovi imaju ugrađenu kameru i glavna poenta je upravo u snimanju iz vazduha. Mogućnosti kamere zavise od verzije drona, pa je i to jedan od bitnih parametara pri izboru. Da bi povećali minute (ili sate) snimanja, potrebne su vam dodatne baterije i eksterni punjač, pa sa 4 i više dodatnih baterija bitno povećavate autnomiju. Ključni igrač, Phantom 4, ostaje hladan bez obzira na intenzitet korišćenja. Jedna baterija traje do 28 minuta, a preporuka je da poslednjih četiri do pet minuta sačuvate za povratak letelice do vas, ne bi li zamenili bateriju.

Kada izgubite letelicu iz vida, upravo na ekranu telefona/tableta ćete znati gde je dron i kako da ga dovezete nazad. Za početak, ako vam bude komplikovano da upravljate unazad, ima opcija da se dron sam vrati, tako što će se popeti na bezbednu visinu i najkraćim putem stići do vas, ili prethodno predefinisane tačke.

Od novih opcija na DJI Phantom 4, nama su najinteresantnije bile izbegavanje prepreka ispred drona zahvaljujući novom senzoru, vizuelno praćenje pokretnih POI brzinom do 20 m/s, povećana autonomija (na do 28 minuta), novi sport mod i bolje kamera za snimanje.

Leave a Reply