Početna Privatni korisnici Misterija nestalih čarapa je rešena!

Misterija nestalih čarapa je rešena!

Britanci prilikom pranja veša u mašini u proseku gube 1,3 čarape svakog meseca, što predstavlja više od 15 čarapa godišnje. Kada ovaj broj prevedemo u izgubljene čarape tokom čitavog života, onda dobijemo brojku od 1264 čarape, što znači da prosečnog Britanca gubitak ovog dela garderobe košta neverovatnih 2,528 funti.

Ovo su samo neki od rezultata istraživanja koje je sprovela kompanija Samsung kako bi lansirala svoju inovativnu AddWash mašinu za pranje veša i otkrila uzrok jedne od najvećih životnih misterija – zašto čarape nestaju u veš mašini. Sprovedena britanska studija navela je naučnike da osmisle matematičku formulu za predviđanje verovatnoće ostajanja sa neparnim brojem čarapa nakon ciklusa pranja u veš mašini.

TOP 5 App za bolje pamcenje

WW12K8412OW-EF_014_Front-Open_White

Nakon mnogobrojnih zanimljivih teorija o izgubljenim čarapama sprovedena su istraživanja koja su otkrila da na nestanak čarapa prilikom pranja veša najviše utiču složena procedura pranja tj. način na koji je veš sortiran – na osnovu boje, temperature i broja čarapa u svakom ciklusu pranja, kao i zaboravljene čarape zapale iza radijatora, ispod nameštaja ili jednostavno one koje su greškom spojene sa tuđim parom.

Osim ovih praktičnih razloga, ustanovljeni su i snažni psihološki faktori koji doprinose nestanku čarapa. Pre svega, tzv. „neprihvatanje odgovornosti“, jer postoji tendencija da pojedinac očekuje da će veš pokupiti neko drugi, ili ukoliko čarapu ne nađemo na mestima na kojima prvo proverimo, odmah pretpostavljamo da je zauvek izgubljena i uveravamo sebe da nije ni bilo njenog para.
Nakon prikupljenih rezultata, psiholog dr Sajmon Mur i statističar Džef Elis svoje nalaze su oblikovali u matematičku formulu za gubitak čarape. 

Leave a Reply