Početna Privatni korisnici Mobilni uređaji pod sve većim rizikom od špijunaže

Mobilni uređaji pod sve većim rizikom od špijunaže

TL-10 saveta za Instagram HEADER

Istraživanje koje su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International pokazalo je da je veza između korisnika i njihovih digitalnih uređaja jača od one između dva najbolja prijatelja, što potvrđuje činjenica da čak 30 odsto ispitanika nosi svoj uređaj sa sobom u kupatilo, dok 25 odsto ispitanika na uređaju čuva tajne koje inače ne bi podelilo ni sa kim. Međutim, takvo ponašanje korisnike dovodi u rizik, budući da uređaji mogu biti hakovani, a privatne informacije razotkrivene.

Istraživanjem je ustanovljeno da većina korisnika (88 odsto) čuva bitne, poverljive, a ponekad i nezamenljive podatke na svojim pametnim telefonima, uključujući lozinke, poruke, fotografije, kontakte, fajlove i slično. Skoro četvrtina ispitanika (23 odsto) potvrdila je da se na njihovom uređaju nalaze poverljivi podaci koje nikad ne bi podelili sa drugim osobama.

EON 1 godina

Pored toga, ispitanici nose i koriste uređaje sa poverljivim podacima svuda: na poslu (50 odsto), u automobilu (38 odsto), u javnom prevozu (45 odsto), u krevetu (55 odsto), pa čak i u kupatilu (30 odsto).

Van kuće, ispitanici su suočeni sa potencijalnim rizikom da njihov uređaj bude oštećen, da ga izgube ili da ga neko ukrade, ali i da ga hakuju sajber kriminalci koji za cilj imaju krađu podataka ili špijuniranje korisnika. Korisnici koji na svojim uređajima koriste javne Wi-Fi konekcije posebno su podložni napadima. Uprkos tome, mali broj ispitanika preduzima mere kojima bi se zaštitili od rizika. Prema istraživanju kompanije Kaspersky Lab, samo 18 odsto korisnika adaptira svoje onlajn aktivnosti kada koristi nebezbednu konekciju sa otvorenim pristupom, uprkos činjenici da hakeri lako mogu da presretnu i preuzmu njihove podatke i lozinke. Samo 46 odsto ispitanika koristi bezbednosna podešavanja koja se nalaze u samom uređaju, kao što su daljinsko blokiranje uređaja i aplikacije koje služe za pronalaženje uređaja.

Leave a Reply