Početna Trends Naučnici su napravili tečni metal koji se ponaša kao Terminator T1000

Naučnici su napravili tečni metal koji se ponaša kao Terminator T1000

Panasonic TV

Kineski naučnici su uspeli da naprave magnetski tečni metal koji je rastegljiv i može da menja oblik u trodimenzionalnom prostoru.
Da, baš kao Terminator T-1000, ali bez misije ubistva. Za sada.

Inženjeri koji rade u Centru za napredne inovacije u biomedicinskom inženjeringu u Pekingu, Laboratoriji za krio-biomedicinski inženjering i Laboratoriji za kriogeniku takođe u Pekingu, napisali su u svom naučnom radu da njihovo otkriće predstavlja „fundamentalnu i obećavajuću platformu“ koja u budućnosti može da dovede do razvoja „inteligentnih, biomimetičkih mekanih robota koji se mogu dinamički rekonfigurisati“.

ATV & NAUTICA 2020

I dok su istraživači i dalje daleko od kreiranja robota od tečnog metala koji može da oponaša biološka bića, jasno je da njihovo naučno istraživanje ide u tom pravcu.
Naučni rad koji je objavljen u Žurnalu primenjenih materijala i interfejsa (Applied Materials & Interfaces Journal) 15. februara 2019. godine opisuje materijal koji je napravljen od čestica gvožđa potopljenih u leguru galijuma, indijuma i od legure kalaja koja je potopljena u hlorovodoničnu kiselinu.

Galijum oksidira u kiselini, stvarajući sloj površinske napetosti koji sprečava tečni metal da se dezintegriše dok naučnici koriste magnete da mu menjaju oblik u tri dimenzije.

Nije precizirano u kom smeru bi ovo istraživanje moglo dalje da krene.
Tako da možemo slobodno da ignorišemo bilo kakvu racionalnost.
I da pođemo u krevet gde ćemo imati noćne more o tome kako će ovo na kraju biti spojeno sa veštačkom inteligencijom kako bi se ljudski život zbrisao sa planete Zemlje.

Naučna fantastika je mnogo zanimljivija kada je naučnici svakim danom bar malo približe realnosti.

Leave a Reply