Početna Privatni korisnici Novi BMW centar za usavršavanje autonomne vožnje

Novi BMW centar za usavršavanje autonomne vožnje

BMW Grupacija slavi zvanično otvaranje kampusa za autonomnu vožnju u Unterschleißheim-u, blizu Minhena, koji označava veliki korak napred u procesu sistematičnog razvoja sistema za potpuno automatsku vožnje.

Momacki auto – Infiniti HEADER

Tokom proteklih godina, BMW Grupacija je na raznim događajima demonstrirala osnovne uslove potrebne za automatizovanu, potpuno automatizovanu i na kraju autonomnu vožnju. BMW Grupacija sarađuje sa partnerima na prilagodljivoj tehnološkoj platformi koja omogućava stabilnu i bezbednu automatizovanu vožnju, a sada će se razvijati u novom BMW kampusu za autonomnu vožnju. Novi kampus nudi 23,000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora sa prostorom za 1,800 zaposlenih i kapacitetom za 500 vozila.

BMW Grupacija smatra da se veći tehnološki pomaci u oblasti sistema za pomoć vozaču i potpuno autonomne vožnje mogu desiti samo korišćenjem metoda agilnog razvoja kao ključnog faktora u postizanju uspeha. Agilni razvojni metodi, kao što je LeSS (Large Scale Scrum) pristup pomažu u smanjenju kompleksnosti i upravljanja izazovima.

Samsung 50 godina

Za „data-driven“ razvojni ciklus, mnogo stvarnih podataka se prvo mora prikupiti putem sistema senzora montiranih na vozilo. Lidar, radar, kamera i ultrazvučne tehnologije se kombinuju kako bi se napravila slika neposrednog okruženja vozila. Nekoliko desetina senzora radi zajedno kako bi udruženim snagama pružili moć percepcije.

Velika količina podataka prikupljena tokom ovog procesa je tada podvrgnuta inteligentnoj pripremi i reviziji. Tokom radnog dana, test vozilo sa visoko automatizovanim senzorima za vožnju prikupi oko 40 terabajta podataka. Priprema podataka se dešava u centru za podatke, koji se nalazi oko dva kilometra od kampusa za autonomnu vožnju. Računari neverovatne snage omogućavaju brzu pripremu podataka za upotrebu u neuralnim mrežama i algoritmima za obradu.

Nakon sastavljanja flote od 40 vozila u 2017. godini, BMW Grupacija se sada bavi prikupljanjem podatka u raznim situacijama u saobraćaju. Ovi podaci su potrebni za validaciju, simulaciju i mašinsko učenje. Flota test vozila će u 2018. godini porasti sa 40 na 80 automobila i biće u upotrebi u Nemačkoj, SAD, Izraelu i Kini.

Do 2021. godine, preko 200 petabajta će biti procesirano u centru za podatke. Mrežna infrastruktura za prenos podataka (2 x 100 Gbps) je mnogo brža od trenutnih kapaciteta za procesiranje. Postoji preko 100,000 računarskih jezgara, kako bi se omogućila procena podataka (tokom procesa mašinskog procesa) i simulaciju saobraćajnih scenarija.

Scenariji koji se jako retko dešavaju u stvarnom životu se mogu u potpunosti mapirati kao mogući. To se postiže unosom trenutne funkcionalnosti test vozila u virtuelno vozilo u virtuelnom svetu. Samo veštačka inteligencija čini autonomnu vožnju mogućom. Već je u početku postalo očigledno da autonomna vožnja nije ostvariva koristeći pristup baziran na pravilima. Umesto toga, adaptivne mašine su potrebne radi pretvaranja vizije autonomnosti u stvarnost.

Samo uz pomoć sa veštačke inteligencije sistem u vozilu može da donese inteligentnu interpretaciju date situacije i idealna strategija vožnje se može odrediti.

Demonstracija Nivoa 5, na zvaničnom otvaranu BMW kampusa za autonomnu vožnju

Demonstracija na otvaranju kampusa za autonomnu vožnju se bavila funkcionalnošću interakcije između vozila nivoa 4 i 5. BMW Serija 7 pruža impresivnu demonstraciju kako potpuno automatizovana vožnja može transformisati budućnost lične mobilnosti.

Tokom ove demonstracije, BMW Serija 7 se kreće bez putnika, kada je pozvana od strane vlasnika putem aplikacije na pametnom telefonu. Vozilo se može poslati na određenu tačku kako bi pokupilo putnike, uz autorizaciju putem pametnog telefona.

Više neće biti potrebno da putnici budu direktno umešani u zadatak vožnje (Nivo 5), prototip sistema za zabavu na zadnjem sedištu se koristi za započinjanje putovanja. Adresa odredišta se prenosi u vozilo putem aplikacije na pametnom telefonu. Sedište vozača ostaje prazno.

Zahvaljujući implementiranim bezbednosnim mehanizmima, putovanje može da počne samo kada su svi putnici vezali sigurnosne pojaseve. S obzirom da nije potrebna dodatna intervencija tokom autonomne vožnje, putnici mogu provesti vreme kako to njima odgovara, istražujući sistem za zabavu, koji se takođe može upotrebiti za zaustavljanje vozila. Takođe, moguće je kontrolisati funkcije vozila, koje obuhvataju: sirenu, blicanje svetlima i zaključavanje/otključavanje vrata. Kada stignete na odredište, putnik će zaključati automobil putem spoljašnjeg ekrana i vozilo će se nakon toga automatski parkirati.

Leave a Reply