Početna Privatni korisnici Novi uređaji za Gradsku organizaciju gluvih Beograd

Novi uređaji za Gradsku organizaciju gluvih Beograd

Prostorije ove organizacije u potpunosti su renovirane, uključujući i Video relej centar. Usluge ovog Video relej centra će moći da koriste i gluve i nagluve osobe u tri servisa kompanije Samsung u Beogradu. U Srbiji, prema podacima Saveza gluvih i nagluvih Srbije, živi od 30000 do 130000 gluvih i nagluvih osoba

Panasonic TV

Prostorije Gradske organizacije gluvih Beograd, uključujući i video relej centar, renovirane su i opremljene novim uređajima. Zahvaljujući kompaniji Samsung, organizacija je dobila televizore, laptopove i klime, a usluge korišćenja video relej centra od sada će biti moguće i u servisima ove kompanije.

Ovaj centar je osmišljen kao video servis, u okviru kojeg gluve i nagluve osobe, putem video poziva, mogu da komuniciraju sa osobama koje čuju i ne znaju srpski znakovni jezik, koristeći usluge prevođenja tumača za znakovni jezik. Koristeći internet program Skype, tumači svakodnevno besplatno pružaju usluge prevođenja korsnicima znakovnog jezika preko video linka. Od sada, gluve i nagluve osobe moći će direktno da komuniciraju koristeći usluge prevođenja tumača za znakovni jezik i u servisima kompanije Samsung, ukoliko im bilo kakva pomoć ili informacija bude bila potrebna. Pomoć će im biti na raspolaganju u servisima “Promobi” (Terazije 31), “Promobi’” – Centralni servis (Požeška 154-156), EKRAN servis (Takovska 58) i Samsung Experience Store u Ušće Shopping Centru.

ATV & NAUTICA 2020

“Već više od 90 godina ova organizacija zastupa interese gluvih i nagluvih osoba sa ciljem njihovog uključivanja u sve sfere društvenog života. Kompanija Samsung, s druge strane, teži da projektima iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, na globalnom nivou i u Srbiji pomogne onima kojima je potrebno, koliko i gde sa našim tehnologijama možemo. Zato sam ponosan što će i u našim servisima gluve i nagluve osobe moći da putem video relej centra dobiju sve informacije koje su im potrebne. Ponosan sam što, korak po korak, uklanjamo barijere u komunikaciji”, rekao je Milan Vujović, direktor marketinga kompanije Samsung.

U Srbiji, prema podacima Saveza gluvih i nagluvih Srbije, živi od 30000 do 130000 gluvih i nagluvih osoba. Video relej centar radi od 8 do 20 časova, u dve smene, sa dva tumača. Tumači prosečno dnevno obave 30 poziva dnevno, dok postoji više od 560 registrovanih stalnih korisnika koji koriste usluge ovog centra.

“Zajednica gluvih u Srbiji je nevidljiva i neprepoznatljiva što dovodi do brojnih barijera u komunikaciji. Video relej centar omogućava gluvim i nagluvim osobama nesmetanu komunikaciju. Omogućavanjem da Video relej centar bude opremljen tehnologijama visokog kvaliteta, zahvaljujuići kompaniji Samsung, pružena nam je mogućnost da budemo jednaki sa drugima”, napomenula je Slađana Gordić, predsednica Gradske organizacije gluvih Beograda.

Kompanija Samsung pomogla je ovaj projekat sa više od 10.000 evra.

Leave a Reply