Početna NAUTIKA Popularne destinacije za krstarenje – Crna Gora

Popularne destinacije za krstarenje – Crna Gora

Designed by nikitabuida / Freepik
TL-10 saveta za Instagram HEADER

BOKA KOTORSKA

Boka kotorska je najskriveniji i najveći jadranski zaliv. Uplovljavajući sa otvorenog mora između njegova dva ulazna rta (izduženi, uski Rt Oštra na zapadu i Rt Mirište na istoku) ne može se ni naslutiti koliko je ovaj zaliv veliki i koliko se duboko i nepredvidivo vijugavo uvukao u kopno.

IFA 2019 IN PAGE

Na prvi pogled, zaliv izgleda kao svaka druga veća uvala. Položen je u kopno prema severu i malo prema severozapadu (Hercegnovski zaliv) ali, kada uplovite bliže, prema istoku se otvara veliki Tivatski zaliv, a na njegovoj sredini ukazuje se uski kanal prema severu (prolaz Verige).

To je plovni put prema najskrivenijem i najatraktivnijem delu ovog prirodnog čuda. Pružajući se u istom smeru kao prvi deo zaliva, i ovaj se sastoji od dva dela – Risanskog zaliva na zapadu i Kotorskog zaliva na istoku, čiji se uski kraj ispred kotorske luke pruža prema jugu.

Plovidba Bokokotorskim zalivom je istraživanje prepuno iznenađenja, uz neprekidno uzbudljivo menjanje kursa.
Toj prirodnoj „akvatorijalnoj“ atrakciji svakako treba dodati još jednu, podjednako zadivljujuću.

HERCEG NOVI, Bokokotorski zaliv

Herceg Novi je jedino mesto u Boki Kotorskoj koje se vidi sa otvorenog mora. Građevinskom ekspanzijom mesto se proširilo na dugi pojas uz more, te se spojilo s okolnim mestima, posebno sa poznatim lečilištem Igalom na zapadnoj strani Bokokotorskog zaliva.

Ovo je vrlo stari grad za koji su se tokom istorije borile sve najvažnije mediteranske vojne sile (nakratko je bio čak i pod španskom upravom), što potvrđuje i jedan manje istorijski podatak: u narodnim pesmama Herceg Novi je najčešće opevan grad cijele Boke.

O strateškoj važnosti mesta govori i veliko utvrđenje istočno od luke, koje je uočljivo već prilikom prvog pogleda s mora. Uz takav istorijski značaj nije neobično što je ovaj grad prepun graditeljskih znamenitosti.

Jedan od najupečatljivijih vidikovaca pruža Sahat kula (kula sa satom) koju su izgradili Turci sredinom 17. veka.

Leave a Reply