Početna FOTO / VIDEO RAZMIŠLJATE O KUPOVINI NOVOG FOTOAPARATA? PROBAJTE MODEL BEZ OGLEDALA

RAZMIŠLJATE O KUPOVINI NOVOG FOTOAPARATA? PROBAJTE MODEL BEZ OGLEDALA

Možda mislite da kamera na vašem telefonu pravi izvanredne slike – i možda je to tačno. Ali bez obzira na to koliko je sposobna kamera na vašem smartfonu, kvalitet fotografija koje ona pravi ne može ni približno da se poredi sa kvalitetom koji dobijate sa pravim fotoaparatom.

ATV & NAUTICA 2020

blank

Osećaj punoće

ATV & NAUTICA ATV

Profesionalni standard za fotoaparate je pun format – što znači da je senzor veličine filma od 35 mm. Nikada na tržištu nije bilo toliko fotoaparata punog formata bez ogledala koliko ih ima danas, a odnos cena-kvalitet nikad nije bio bolji.

Gledajte to ovako: 2005. godine Canon je postavio rekord za najjeftiniji fotoaparat punog formata sa modelom 12.8-megapixel 5D koji je koštao 3.300 dolara. Fotoaparati punog formata koje danas možete da kupite su svi daleko bolji, a cena im kreće od 33% cene ovog Canon modela iz 2005. godine.

Do pre par godina, većina fotoaparata za entuzijaste i profesionalce su bili DSLR, iliti Digital Single Lens Reflex fotoaparati. Oni kombinuju digitalni senzor sa istom optikom i mehanikom koju ima fotoaparat koji koristi film: Gledate kroz optičko tražilo, koje je suštinski obrnuti periskop koji koristi ogledalo da vidi kroz objektiv, a kada pritisnete dugme okidača, ogledalo se mehanički pomeri i otkrije senzor umesto dela filma.

U međuvremenu, fotoaparati bez ogledala – koji nemaju to ogledalo koje se podiže, i koji nemaju optičko tražilo – postaju sve popularniji i sve sposobniji.
Fotoaparati bez ogledala imaju nekoliko prednosti u odnosu na DSLR aparate.

Kao prvo, s obzirom na to da se ne oslanjaju na mali periskopski mehanizam da dopreme sliku do tražila, oni koriste elektronska tražila. Elektronska tražila su kao malecki TV ekrani, pa ih je lakše koristiti u mraku, a u isto vreme služe i kao heads-up displeji za vaša podešavanja ili za informacije o sceni koju slikate.

Odbacivanje ogledala – i samim tim, čitavog mehanizma koji pomera ogledalo kada pritisnete dugme okidača – daje vam prednost u drugim oblastima.
Kao prvo, možete da pravite fotografije u apsolutnoj tišini – samo pritisnete dugme i napravite sliku bez mehaničke „buke zatvarača“.

Nedostatak mehaničkog procesa takođe znači i da možete da okidate brže, često u serijama od 10 ili više slika u sekundi.
I za kraj, autofokus je brži kod fotoaparata bez ogledala.

Leave a Reply