Početna Trends Saveti stručnjaka za uštedu energije: Kako pravilno da koristite kućne uređaje?

Saveti stručnjaka za uštedu energije: Kako pravilno da koristite kućne uređaje?

blank
ATV & NAUTICA ATV

Energetski efikasan frižider ili mašina za pranje veša može dosta da uštedi u vašem domaćinstvu i njihova savesna upotreba može pomoći da smanjite potrošnju energije. Tim povodom, stručnjaci iz kompanije LG Electronics (LG) pružaju najvažnije savete u vezi sa korišćenjem kućnih uređaja kako bi više doprinosili očuvanju prirodne sredine, ali i isplativiji.

Ako bismo zamenili mašine za pranje veša, frižidere i zamrzivače koji su stariji od osam godina modernim uređajima, emisija ugljen-dioksida u domaćinstvima bi se smanjila. Zamena zastarelih kućnih uređaja ne samo da je ekološki preporučljiva, već je i veoma isplativa, jer će se ulaganje isplatiti za svega nekoliko godina.

ATV & NAUTICA ATV

Energetski efikasni uređaji mogu mnogo da uštede
blank

Frižideri stari oko deset godina, u proseku, troše skoro 400 kilovat-sati godišnje, dok oni stariji uređaji zahtevaju još više energije. „Zamena starijih frižidera onima iz A+++ kategorije koji poseduju zamrzivač na dnu, može nam pomoći da uštedimo na računima za komunalne usluge”, rekao je Branko Samac, menadžer prodaje za segment bele tehnike u kompaniji LG. Situacija je slična i kod mašina za pranje veša.

Kada uzmemo u obzir da je danas prosečan kapacitet mašine za pranje sedam kilograma, uz 220 ciklusa pranja, današnji uređaji koriste 10-12 metara kubnih vode godišnje, dok starije mašine za pranje veša, koje imaju kapacitet od samo 4-5 kilograma, mogu da potroše duplo više. „Takođe, postoji značajna razlika u računima za struju. Mašina za pranje veša starija od deset godina može da potroši i do dva i po puta više struje u poređenju sa prosečnim uređajem danas dostupnim”, istakao je Branko Samac.

Tehničke ključne reči za efikasnost

Najmoderniji frižideri poseduju takozvani linearni inverter kompresor. Ovo rešenje može da smanji potrošnju energije uređaja za trećinu u poređenju sa konvencionalnim kompresorom. Dodatno, ovi tipovi su pouzdaniji, trajniji i tiši. Kada su u pitanju mašine za pranje veša, Direct Drive koji poseduje inverter je trajniji od konvencionalnog pogona.

Ako tražimo frižider koji poseduje zamrzivač, vredi izabrati Total No Frost uređaj. U njima nema zaleđivanja u frižideru ili zamrzivaču, što bi smanjilo energetsku efikasnost, a dodatno, ne moramo da brinemo oko redovnog odmrzavanja.

Kod mašina za pranje veša, funkcija koja vam može uštedeti vreme je takozvana Turbowash funkcija koja koristi efikasnu mlaznicu za ispiranje, usput štedeći i potrošnju energije i vode. U naprednijim mašinama automatski se meri težina veša, što takođe pomaže da se smanji potrošnja vode.

Leave a Reply