Početna Home Skoro 60 posto proizvodnje OLED ekrana u 2018. godini je bilo namenjeno...

Skoro 60 posto proizvodnje OLED ekrana u 2018. godini je bilo namenjeno smartfonima

Panasonic TV

Da li primećujete sve više i više proizvoda sa OLED ekranima u zadnje vreme? Ovi ekrani više nisu rezervisani samo za televizore, stavljaju se i u pametne satove, instrument table automobila i laptopove. Ne zaboravite i smartfone. Sve smartfone. Čak i jeftinije modele.

Istraživači kompanije IDTechEx procenjuju da je industrija proizvodnje OLED ekrana ostvarila prihod od 25,5 milijardi dolara u 2018. godini – a oko 81 posto tog prihoda je došlo od ekrana za smartfone.

Najbolji telefoni 2019

Najveći razlog zašto industrija tako naginje ka jednom sektoru je zbog veličine tih panela: na televizore je prošle godine otišlo oko 40 posto ukupne površine svih proizvedenih OLED ekrana, ali s obzirom na to da cena raste sa gustinom dioda, nije iznenađenje što smartfoni zauzimaju veći deo od ostalih 60 posto, iliti 3,6 miliona kvadratnih metara.

Čak i pored slabije prodaje za vreme praznika, Apple je naručivao više OLED ekrana za svoja dva nanovija iPhone modela. Samo to je poguralo proizvodnju za nekoliko desetina miliona komada.

Očekuje se da će ukupno tržište OLED ekrana narasti na 30,3 milijardi ove godine. Do sledeće godine, površina proizvedenih OLED ekrana će dostići ili premašiti 10 miliona kvadratnih metara a do 2029. godine moguće da će premašiti čak i 50 miliona kvadratnih metara.

Leave a Reply