Početna Home Sony džinovski ekran – Sony je najavio džinovski ekran dimenzija 1920 cm...

Sony džinovski ekran – Sony je najavio džinovski ekran dimenzija 1920 cm sa 518 cm sa 16K rezolucijom

Ako ste mislili da su televizori sa 8K rezolucijom ludilo, Sony je upravo otišao korak dalje od Samsunga najaviši ekran sa 16K rezolucijom.

Da se razumemo, ovo nije nešto što biste stavili u svoju dnevnu sobu, jer je duži od prosečne kuće, ali tehnologija je zapanjujuća.
Sa 16 puta više horizontalnih piksela od 4K televizora, ovaj ekran je napravljen da oživi digitalni svet.

Glosa: Ekran kompanije Sony ima dimenzije 1920 cm sa 518 cm

Džinovski televizor sa 16K rezolucijom, koji je Sony predstavio na sajmu koji organizuje Nacionalno udruženje emitera, je zapanjujuć. Prema navodima BBC-a, čiji su novinari videli ekran uživo, možete da stanete blizu ekrana bez da vam slika bude imalo zamagljena.
Ovako nešto je savršeno za korporacije ili kompanije kojima treba realistična scenografija gde ljudi mogu da stoje u neposrednoj blizini, a da to ne izgleda kao ekran.

Ovaj ekran će biti instaliran u zgradi japanske kozmetičke grupe Shiseido u Yokohami, južno od Tokija. Protezaće se između prvog i drugog sprata i sa dužinom od 1920 cm biće duži od većine autobusa.

„Kako se približava kraj ove decenije, polako se krećemo ka televizorima sa 8K rezolucijom i ko zna koliko dugo će nam biti potrebno da odemo još dalje od toga, tako da će za sada 16K rezolucija ostati rezervisana za korporativni svet“, rekao je Dejvid Merser (David Mercer) iz konsultantske agencije Strategy Analyitcs.

Sony svoju novu tehnologiju naziva „Crystal LED“, i ona ne zahteva pozadinsko svetlo, kao i OLED tehnologija. Međutim, Crystal LED je mnogo svetliji od OLED-a dok u isto vreme isporučuje duboku crnu boju po kojoj je ta tehnogoja poznata. S obzirom na to da na tržištu još uvek nema kamere sa 16K rezolucijom, zapravo i ne postoji snimak koji bi se mogao iskoristiti.

Kompanija je morala da napravi sopstveni film u kom prikazuje životinje u prirodnoj veličini, mada način na koji je snimak proizveden nije poznat.
Televizori sa 16K rezolucijom se ipak neće naći u vašem domu u neko skorije vreme. Drugi stručnjaci kažu da će biti potrebne decenije da 16K tehnologija postane dostupna običnim potrošačima.

To bi, međutim, sve moglo da se promeni u zavisnosti od brzine razvoja tehnologije. Do tada, moraćemo da se zadovoljimo sa ekranima 4K i 8K rezolucije u našim domovima.
Valjda će 16K tehnologija postati više zastupljena kad zagazimo u 2020. godinu i sledeću deceniju, što će filmove još više približiti realnosti.

Leave a Reply