U Nemačkoj demonstriran 6G!

Kompanija LG uspešno je demonstrirala prenos i prijem bežičnih 6G teraherc (THz) podataka na udaljenosti od preko 100 metara u spoljnom okruženju.

Veliko dostignuće zabeleženo je 13. jula u saradnji sa najvećom evropskom laboratorijom za primenjena istraživanja, Fraunhofer-Gesellschaft, kada su podaci putovali između institita Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI) i Berlinskog tehnološkog instituta u Nemačkoj.

Jedan od najvećih izazova u evoluciji bežične 6G THz tehnologije bila je potreba za pojačanjem snage za postizanje stabilnog signala na ultra širokopojasnim frekvencijama, s obzirom na to da 6G ima kratak domet i doživljava gubitak energije tokom prenosa i prijema između antena.

Pojačivač snage koji se razvili LG, Fraunhofer Heinrich Hertz i Fraunhofer institut za primenjenu fiziku čvrstog tela bio je ključan kada je reč o uspehu najnovijeg testa.

Pojačivač snage je sposoban da generiše izlaz signala do 15 dBm u opsegu frekvencije između 155 i 175 gigaherca.

LG je uspešno demonstrirao i adaptivne tehnologije oblikovanja snopa, koja menja smer signala u skladu sa promenama položaja kanala i prijemnika, vrši prebacivanje antene sa visokim pojačanjem, kombinuje izlazne signale više pojačivača i prenosi ih na određene antene.

Dolaskom globalne standardizacije najavljene za 2025. godinu i komercijalizacije koja sledi četiri godine nakon toga, 6G mreže će moći da podrže brže bežične prenose i komunikacije sa malim kašnjenjem i visokom pouzdanošću.

Mreža G6 će biti ključna komponenta Ambijentalnog sveobuhvatnog interneta, nove tehnologije koja za cilj ima poboljšanje životnog i poslovnog okruženja, čineći ih osetljivijim, prilagodljivijim, nezavisnim i personalizovanim u odnosu na potrebe potrošača kroz prepoznavanje ljudskog iskustva i preferencija.

“Uspeh ovog testa pokazuje da smo sve bliži uspešnoj primeni terahercne radio komunikacije u predstojećoj eri 6G”, izjavio je I.P. Park, predsednik i glavni tehnički direktor kompanije LG Electronics. Park je istakao da je uspešno partnerstvo sa lokalnim i globalnim istraživačkim institucijama i organizacijama bilo veoma značajno za unapređenje razvoja 6G tehnologije.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde