Početna Lifestyle Vodič za kupovinu električnih automobila

Vodič za kupovinu električnih automobila

Šta treba da znate pre nego što se upustite u kupovinu

Različiti nivoi elektrifikacije

Pre nego što se zanesete i pre nego što vas preplave sve te informacije o baterijama, nultoj emisiji gasova, raznim hibridnim i električnim pogonima, znajte ovo: Postoji samo tri vrste „zelenih“ automobila koje vas treba da zanimaju – makar za sada.

Hibridni automobili 

Hibridi su i dalje nešto najpribližnije onome što verovatno sada i vozite.
Oni koriste benzinski i električni motor kako bi se smanjili troškovi vezani za gorivo usled poboljšane potrošnje.

S obzirom na to da hibridni automobili koriste benzin kao primarno gorivo, sve što treba da uradite jeste da napunite rezervoar, kao i inače, i sednete za volan. Neka od popularnih hibridnih vozila su Toyota Prius i Hyundai Ioniq, ali lista benzinsko-električnih modela postaje već poprilično dugačka.

Čak i najnoviji Mercedes-Benz GLS – džinovski porodični model sa V8 motorom – koristi hibridnu tehnologiju.

Plug-in hibridi 

Plug-in hibridi zalaze dublje u domen elektrifikacije.

Oni su „srednje dete“ u porodici ekoloških automobila.
Oslanjanje na veće baterije omogućava plug-in hibridnoj tehnologiji da pokreće automobil na kraćim distancama koristeći isključivo struju.

Onda kada se baterija isprazni, vozilo ponovo postaje redovno hibridno vozilo sa pogonom na fosilno gorivo, koje puni svoje baterije koristeći kinetičku energiju ili benzinski motor kao generator.

Međutim, možete i da dopunite baterije tako što ćete priključiti automobil na punjač koji je kompatibilan sa datim modelom.
U zavisnosti od vaših potreba, možete voziti svoj plug-in hibrid koristeći isključivo električnu energiju, a da benzinski motor palite samo kada idete na duža putovanja.

Leave a Reply