Početna Lifestyle Vodič za kupovinu električnih automobila

Vodič za kupovinu električnih automobila

Šta treba da znate pre nego što se upustite u kupovinu

Punjenje: Prosto kao nivo 1, 2, 3

Sada kada ste se odlučili za auto po vašoj meri, morate i da ga napunite.
Postoje tri glavne vrste (ili nivoa) punjenja koje podržavaju proizvođači mejnstrim električnih automobila.

Nivo 1: Punjenje prvog nivoa odnosi se na korišćenje standardne kućne utičnice, što znači da ćete uključiti svoj električni automobil u istu utičnicu preko koje punite svoj smartfon.

Praktično svaki električni automobil na tržištu podržava ovaj vid punjenja, tako da je on veoma praktičan.
Mana je to što je ovakvo punjenje užasno sporo. Na primer, za punjenje modela Nissan Leaf putem standardne utičnice od 120 volti, potrebno je preko 20 sati.

Nivo 2: Punjenje drugog nivoa je mnogo brže.
Ovo je način punjenja koji ćete najčešće želeti da imate pri ruci, naročito imajući u vidu da možete da instalirate punjač drugog nivoa (ili da platite da vam ga neko instalira) u vašoj ličnoj garaži.

Uzmimo opet Nissan Leaf kao primer, potpuno punjenje, koristeći punjač drugog nivoa od 240 volti, traje između četiri i osam sati. Možete da dođete kući u 19h i krenete na posao ujutru u 7h sa punom baterijom.

Nivo 3: Punjenje trećeg nivoa odnosi se na industrijske punjače koji mogu da napune bateriju do 80% za svega 20 minuta. Ovaj vid punjenja ne podržavaju sva električna vozila, a prečesto korišćenje ovakvih punjača može da ošteti bateriju. Punjači trećeg nivoa su redovna pojava na javnim stanicama za punjenje širom Amerike.

Brzine punjenja se konstantno poboljšavaju. Porsche razvija tehnologiju koja radi na 800 volti i koja električnom automobilu može da omogući autonomiju od 100 km za svega četiri minuta.
Model Taycan će prvi predstaviti ovu tehnologiju kada se pojavi na tržištu krajem 2019. godine.

S druge strane, ako niste u žurbi, mnogi proivođači automobila kao i proizvođači dodatne opreme nude bežične indukcione punjače koje možete da instalirate u svoju garažu i kažete zbogom kablu za punjenje. Ovi bežični punjači su laki za korišćenje, ali bežično punjenje traje znatno duže od punjenja preko kabla.

Vreme punjenja može da varira u zavisnosti od nivoa napunjenosti baterije, starosti baterije i kilometraže. Litijum-jonske baterije koje pokreću veliku većinu električnih automobila koje trenutno imamo na tržištu se vremenom sve brže prazne.

Tokom perioda od deset godina, taj postepeni gubitak može da dostigne čak i 30 posto, mada većina električnih automobila dolazi sa solidnom garancijom.

Leave a Reply