Početna Home Vodič za preživljavanje letnjih vrućina u gradu

Vodič za preživljavanje letnjih vrućina u gradu

blank
ATV & NAUTICA ATV

Kao što verovatno primećujete i na sopstvenoj koži, Evropljani tokom leta sve češće moraju da se nose sa ekstremnim temperaturama: dugi toplotni talasi, koji nisu bez rizika po zdravlje, postaju sve učestaliji na kontinentu.

Ako posmatramo poslednjih 500 godina, pet najtoplijih kontinentalnih leta zabeleženo je u zadnjih 15 godina, a rezultat ovog trenda su i brojni smrtni slučajevi – čak i tamo gde ih ne bismo očekivali, poput zemalja severne Evrope.

ATV & NAUTICA 2020

Vrućine svakako nisu jedini problem sa kojim se suočavamo, ali pitanje koje zabrinjava je koliko spoljašnja temperatura prekoračuje uobičajeni nivo, tj. kako toplotni talasi utiču na ljude koji su navikli na prosečne letnje temperature. Zanimljivo je da mnoge stambene zgrade, javne institucije i radna mesta u Evropi nisu klimatizovana. Do sada, klimatizacija se više računala u komfor nego u nužnost – na primer, u Nemačkoj je samo dva odsto domova opremljeno klima uređajima.

Međutim, kako oni postaju sve potrebniji i rasprostranjeniji, pojavljuje se i pitanje njihovog izbora, sa posebnim naglaskom na energetsku efikasnost.

Zašto je ovo važno? Zato što prosečna efikasnost kupljene opreme za klimatizaciju, na globalnom nivou, dostiže tek polovinu prosečne energetske efikasnosti uređaja dostupnih na tržištu, a samo jednu trećinu efikasnosti najbolje dostupne tehnologije u ovom polju.

blank

Energetska efikasnost je ključna kako za zaštitu životne sredine, tako i za umanjenje svakodnevnih troškova električne energije.
Međutim, osim što je bitno da se klima uređaji koriste na ekološki osvešćen način, zdravstveni razlozi za njihovo racionalno korišćenje još su značajniji.

„Opšta je preporuka da razlika u temperaturi u zatvorenom prostoru u odnosu na spoljnu temperaturu ne prelazi 8-10 stepeni Celzijusa. Na ovaj način, telu se pruža prilika da se aklimatizuje“, ističe Nenad Črnila, project manager za klimatizaciju iz LG Srbija. Osim toga, savet je da se unutrašnja jedinica postavi tako da hladan vazduh iz klime nema direktan uticaj na korisnike u klimatizovanim prostorijama.

Pažljivom upotrebom klima uređaja ne samo da izbegavate zdravstvene probleme, već i održavate optimalan nivo performansi svog organizma.

Leave a Reply