Početna AUTOMOBILI Zašto automobili sada traju duže nego ikada?

Zašto automobili sada traju duže nego ikada?

Tehnologija koja pogoni vaš automobil

Panasonic TV

KAIŠEVI SU ZAMENJENI LANCIMA

ATV & NAUTICA 2020

Prelazak sa zupčastog kaiša na zupčasti lanac je jedna od prvih inovacija koja je omogućila automobilima da traju duže, a njihova široka primena je verovatno najveći pojedinačni faktor koji je doprineo povećanju životnog veka vašeg vozila. Zupčasti kaiševi kontrolišu motor, a kada oni zakažu, rezultat je uglavnom pucanje bloka motora.

Pre je bilo uobičajeno da vlasnici polovnih automobila menjaju zupčasti kaiš na svom automobilu u nekom trenutku. Razlog za to je ležao u materijalu od kog je kaiš napravljen: guma. Iako vanserijski dugotrajna, tokom godina ta guma bi izgubila svoju elastičnost i razvukla bi se preko motornih remenica. Osim toga, guma se i isuši, što može da dovede do pucanja kaiša bez ikakvog upozorenja jer guma pukne.

POBOLJŠANO SKLAPANJE

Automatizacija je promenila sastav radne snage u industriji proizvodnje automobila, ali je takođe i dovela do veće konstantnosti u kvalitetu proizvodnje.
Roboti na proizvodnim trakama mogu svaki put jednako da zavare ili probuše neki deo ili zategnu šraf.
Ta konstantnost u proizvodnji eliminisala je greške koje nastaju usled ljudskog faktora i učinila je automobile pouzdanijim.

Spoljašnjost automobila je takođe drugačija.
Zbog potrebe za boljom potrošnjom goriva, proizvođači su prisiljeni da koriste sve tanje metalne panele kako bi smanjili masu automobila.
Ovo je moguće zbog napretka u antikorozivnoj tehnologiji – koja usput i sprečava da vaš auto zarđa za deset godina.

Leave a Reply